Mugur Isărescu și-a exprimat un punct de vedere destul de tranșant în disputa privind eliminarea facilităților fiscale pentru IT-iști sau în construcții, măsură inclusă în noul pachet de modificări fiscale aflat pe masa Guvernului.

Mugur Isărescu spune că BNR susține programul de ajustare și corecție fiscală al Guvernului. "Trebuie să simplificăm sistemul fiscal", spune șeful Băncii Centrale.   

Citește și: Măsuri fiscale 2023: Guvernul pregătește o ordonanță de urgență. Premierul Ciolacu oferă asigurări: Salariile nu se vor micșora

Premierul social-democrat Marcel Ciolacu a declarat că ne aflăm într-o perioadă în care statul nu-și permite să mențină anumite facilități fiscale, iar cei vizați de Ordonanța Guvernului vor fi în primul rând IT-iștii și angajații din construcții.

Citește și: Ce salarii încasează șefii Hidroelectrica, compania cu un profit de 4 miliarde de lei pe an

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Patronatele și mediul de afaceri nu privesc cu ochi buni aceste modificări la Codul fiscal, iar liberalii, aflați și ei în coaliția de guvernare, se opun măsurilor de tăieri din pachetul fiscal menit să acopere gaura bugetară.

Mugur Isărescu, împotriva unui sistem fiscal "cu atâtea excepții" 

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat miercuri că un sistem fiscal "cu atâtea excepții", cum are România de zeci de ani, face extrem de dificilă creșterea nivelului de colectare a taxelor la stat și implicit modernizarea serviciilor oferite de stat.

Conform lui Isărescu, evaziunea fiscală nu poate fi diminuată decât dacă se renunță la "atâtea excepții fiscale", iar asta este treaba Guvernului, să simplifice lucrurile în sistemul fiscal.

mugur isarescu

Mugur Isărescu, alături de fostul premier, Nicolae Ciuca

[Sursa foto: Facebook]

„Românii vor un stat ca afară, cu autostrăzi, cu educație, cu spitale, sunt servicii publice care sunt costisitoare. Observ cu durere, ca român, că discuția continuă cu statul minimal. Cum să faci stat european cu 27% venituri din PIB? Hai să ne revenim!

Dacă nu ne revenim, vor veni concurenții de pe piață să ne arunce o găleată de apă rece în cap. Uitați-vă că toate serviciile publice sunt finanțate. Cu 27% din PIB vorbești într-una că nu se încasează cum trebuie, dar când eram premier era aceeași discuție și sunt 23 de ani de atunci", a declarat Mugur Isărescu. 

Când ai atâtea excepții fiscale cum să nu existe evaziune? se întreabă Isărescu. "Se numește optimizare fiscală, nu? Așa se numește și sunt acceptate de atâția ani. Îmi aduc aminte că era o poveste a lui Creangă, cu omul ăla care încerca să care apă cu ciurul. Când ai un sistem fiscal cu atâtea excepții și vorbești într-una că nu are loc o colectare bună și dai vina pe ANAF și pe cine mai vrei, trebuie să simplificăm sistemul fiscal, asta e treaba Guvernului”, mai spune șeful BNR. 

Avertismentul lui Mugur Isărescu

Șeful Băncii Centrale spune că decizia finală va fi una politică, dar specialiștii BNR susțin detaliile tehnice ale unor ajustări fiscale.

"Ca să nu fie niciun dubiu, suntem în spatele și sprijinim pe toate căile programul de ajustare și corecție fiscală așa cum va ieși el și dacă vreți un avertisment este următorul, dacă programul nu este suficient, o să mai corecteze piețele”, a adăugat guvernatorul BNR.

 

Isărescu, despre m ajorarea impozitelor pe veniturile românilor

Mugur Isărescu a precizat că, prin raportul asupra inflației, nu a atenţionat Guvernul, cum ar fi scris presa.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, despre boala cumplită cu care mama lui s-a confruntat. Ce spune antrenorul despre starea ei de sănătate? „Întotdeauna există riscul să reapară.”- kfetele.ro

Citeste si: Suma colosală încasată de România la EURO 2024. Care sunt echipele de club din România care vor primi bani de la UEFA- radioimpuls.ro

"Nu e nicio atenţionare a Guvernului şi fac această precizare să nu facem ştiri din ştiri. Şi acolo am vorbit de incertitudini la adresa prognozei. Nu incertitudini că atenţionăm Guvernul că dacă majorează impozitele creşte inflaţia", a afirmat Mugur Isărescu.

El a precizat că numai unele impozite majorate duc la creşterea inflaţiei, şi anume cele directe pe consum, accizele şi cu TVA.

"Majorarea impozitelor pe venit, de exemplu, poate să aibă chiar efect contrar. E mai greu de calculat la creşterea impozitării pe venituri. Ea duce la scăderea cererii agregate", a explicat guvernatorul BNR.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si