Cristian Popa, membru în Consiliul de Administrație al BNR, atrage atenția că riscăm să declanșăm o criză a datoriei publice, potrivit unei opinii publicată pe pagina personală de Facebook. Cristian Popa menţionează că opinia publicată nu reprezintă poziţia BNR sau CFA. 

Moţiunea de cenzură pregătită ar reduce semnificativ capacitatea Guvernului de a evita o creştere masivă a cheltuielilor publice, spune oficialul BNR, care avertizează că moţiunea ar putea lua dreptul Guvernului de a da Ordonanţe de Urgenţă (OuG), iar fără ele la 1 septembrie costurile cu pensiile cresc cu 40%,

ceea ce se traduce într-un impact bugetar de 6 miliarde de euro doar în 2021. 

Citeste si: Veste proastă pentru economia României. Investițiile străine directe, la pământ

"Avem o criză de sănătate publica, o criză economică și riscăm să aprindem una nouă: o criza a datoriei publice. Punând ultimele știri în context este ca și cum ne jucăm cu chibriturile pe întuneric într-un depozit de benzină", scrie Cristian Popa pe Facebook.

"Unii investitori ar putea să fugă din România"

Potrivit oficialului BNR, fără modificarea legislației actuale, la câteva zile după 1 septembrie România va fi retrogradata de agențiile de rating la categoria junk/nerecomandat pentru investiții iar costurile de finanțare ale României ar crește semnificativ.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Citeste si: Un nou avertisment de la OMS: Coronavirusul se răspândește mai ales la tineri

"Nu este o predicție, este o certitudine, este o observație de bun simț economic. Costul de finanțare al României ar crește semnificativ, iar finanțarea s-ar obține din ce în ce mai dificil, pentru că am deveni un debitor riscant, cu riscuri în creștere în ceea ce privește capacitatea de rambursare.

Ar însemna și presiuni pe curs, pentru că în timp ce unii finanțatori doar vor crește dobânzile la care accepta să împrumute România alții vor căuta să „fugă” de noi, vor căuta să își vândă repede deținerile actuale de active locale (inclusiv titluri de stat) și să își schimbe leii pe valută, pentru a investi în alte țâri cu perspective mai bune", spune Popa.

Citeste si: Un șef de stat și-a făcut curaj să testeze vaccinul lui Vladimir Putin

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Citeste si: Un nou "tsunami" de cazuri de coronavirus în 19 țări din Europa. Se vorbește deja de "virusul european"

România ar putea deveni o țară riscantă, o țară sub-investment grade, deci nerecomandată investițiilor, explică economistul român. Unii ar putea fi chiar forțați să își vândă activele și să iasă din România, pentru că reglementările prudențiale aplicabile le pot cere să investească doar în active cu rating minim „investment grade”, deci nu în România retrogradată. 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si