Close sidebar
Close sidebar

Noaptea de Înviere 2021: Când se merge să se ia lumină?

Noaptea de Înviere 2021: Când se merge să se ia lumină? Lumina Sfântă este considerată un miracol al ortodoxiei, care se întâmplă în fiecare an de Paşte la Ierusalim. Deasupra Sfântului Mormânt se aprinde un foc care se pogoară din cer, manifestându-se diferit în fiecare an şi care, în primele minute, nu arde.

Razvan Ilie,

Anul trecut, fiind stare de urgență din cauza pandemiei, în noaptea de Înviere, voluntarii din parohii au primit lumină şi au distribuit-o doar la casele credincioşilor care au solicitat-o şi care o aşteptau în faţa locuinţei.

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Noaptea de Înviere 2021. Sâmbătă seara, în intervalul orar 19.30- 20.30, va avea loc procesiunea primirii Sfintei Lumini de către Patriarhul Daniel, la Catedrala Patriarhală din București. Slujba Învierii Domnului începe în toate bisericile, potrivit tipicului, la ora 00.00 din noapte, deoarece Învierea lui Hristos este temelia învierii tuturor oamenilor.

Citeste si: Mesaje de Paște 2021. Cele mai frumoase urări pentru familie și prieteni

Noaptea de Înviere 2021. Când se merge să se ia lumină? Imediat după chemarea Veniţi de primiţi lumină! şi cântarea Învierea Ta, Hristoase, Mântuitorule, se va citi Sfânta Evanghelie, se rosteşte binecuvântarea „Slavă Sintei…”, după care clericii vor cânta de trei ori troparul Hristos a înviat!, se va cădi spre cele

patru puncte cardinale şi se va rosti ectenia mare, apoi toţi clericii vor intra în biserică, pentru continuarea Canonului Învierii şi pentru săvârşirea Sfintei Liturghii.

La ora 00.00 din noapte, în timp ce clopotele răsună la toate bisericile unde se săvârşeşte slujba Învierii, credincioşii se pot adresa unul către altul cu salutul pascal Hristos a înviat! şi răspunsul Adevărat a înviat! Tot acum este primită și dată mai departe lumina sfântă. 

Citeste si: Joia Mare din Postul Paștelui, tradiții și obiceiuri. Ce nu ai voie să faci în această zi

Lumina Sfântă  este considerată un miracol al ortodoxiei, care se întâmplă în fiecare an de Paşte la Ierusalim când, în timpul Vecerniei Mari din Sâmbăta Mare, între orele 12,30 şi 14,30, deasupra Sfântului Mormânt se aprinde un foc care se pogoară din cer, manifestându-se diferit în fiecare an şi care, în primele minute, nu arde.

Când ajunge în România lumina de la Ierusalim 

Biroul de Presă al Patriarhiei Române a transmis marți un comunicat despre aducerea Sfintei Lumini de la Ierusalim și procesiunea primirii acesteia de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel la Catedrala Patriarhală.

Citeste si: BREAKING NEWS! Cutremur în urmă cu câteva minute în România! Ce magnitudine a înregistrat și unde s-a resimțit- kanald.ro

Citeste si: Oana Lis, în doliu! Mesajul dureros transmis în urmă cu puțin timp: “Nu știi niciodată când vorbești ultima oară cu un om”- wowbiz.ro

Citeste si: VIDEO Imagini din timpul cutremurului de 5,4 care a zguduit România. S-a simțit și în țările vecine- antena3.ro

Astfel, Lumina Sfântă va fi adusă de la Ierusalim sâmbătă seară, pe 1 mai, de părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, iar împărţirea ei delegaţilor eparhiilor Patriarhiei Române va avea loc cu respectarea regulilor sanitare în vigoare, potrivit Basilica.ro.

Patriarhia Română a anunţat că Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim, în seara zilei de sâmbătă, de părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, şi va fi oferită, ca de obicei, la Aeroportul Internaţional Otopeni, delegaţilor eparhiilor Patriarhiei Române.

Patriarhia Română a anunţat că Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim, în seara zilei de sâmbătă, de părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie [Sursa foto: Basilica.ro]

Centrele eparhiale, prin protopopiate, o vor distribui apoi fiecărei parohii și astfel lumina ajunge în bisericile din România.

Cum s-a luat lumina sfântă în 2020

Anul trecut, fiind stare de urgență din cauza pandemiei, în noaptea de Înviere, voluntarii din parohii au primit lumină şi au distribuit-o doar la casele credincioşilor care au solicitat-o şi care o aşteptau în faţa locuinţei.

Patriarhia Română a adoptatat în 2020 un set de măsuri speciale, în urma unei consultări cu MAI. Astfel, bisericile şi mănăstirile au ținut cont de mai multe reguli pentru a preveni răspândirea coronavirusului.

Citeste si: Pască cu brânză si stafide rețetă simplă

Miracolul luminii sfinte de la Ierusalim

Sfântul Mormânt este inspectat încă din Vinerea Mare, imediat după Prohod.  Cei care fac această verificare – pentru a nu exista nicio bănuială de înscenare – sunt poliţişti civili, care nu sunt creştini. De obicei, aceştia sunt trei: un arab, un turc şi un reprezentant al Statului Israel, potrivit Universul.et. Rolul lor este de a inspecta încăperea Sfântului Mormânt pentru a nu exista vreo sursă de foc.

De asemenea, cei care vor pătrunde acolo în momentul ceremoniei religioase sunt controlați corpora. Apoi, la momentul potrivit, luminile se sting, uşa se sigilează, iar la intrare rămân doar gardienii.

Citeste si: VIDEO Cum ar fi arătat viața Ozanei Barabancea dacă nu și-ar fi pierdut mama la 14 ani. „Aș fi avut un sprijin moral. Important e că nu m-am dat bătută.”- kfetele.ro

Citeste si: Emily Burghelea, din nou la Urgențe pe mâna medicilor! Soțul ei a filmat-o pe holurile spitalului: "Nu se poate opri din tușit, are febră mare"- radioimpuls.ro

Citeste si: VIDEO Imagini din timpul cutremurului de 5,4 care a zguduit România. S-a simțit și în țările vecine- antena3.ro

După desfăşurarea slujbei, patriarhul Ierusalimului, îmbrăcat doar cu un stihar alb, cu epitrahil şi brâu, se îndreaptă spre Sfântul Mormânt.  La intrare, patriarhul este controlat de poliţişti în prezenţa martorilor care aparţin tuturor confesiunilor. Patriarhul desigilează intrarea în Mormânt şi pătrunde în prima încăpere, în „Capela Îngerului”, însoţit – conform tradiţiei – numai de un arab de religie islamică. Mai departe, patriarhul intră singur în încăperea propriu-zisă a Mormântului şi îngenunchează în faţa lespedei.

Ulterior,  după rugăciune, cei prezenţi în biserică  au adesea prilejul să observe o lumină precum un fulger, care vine prin cupola aflată deasupra Capelei Sfântului Mormânt.  Pelerinii compară această lumină cu un glob care se împrăştie în mici bucăţi. Această lumină ajunge până la lespedea Sfântului Mormânt, aprinzând astfel vata presărată deasupra.

Rolul patriarhului este de a lua în mâini această vată aprinsă, a o aşeza în două cupe de aur şi a se întoarce în Capela Îngerului.

Ulterior, patriarhul aprinde două mănunchiuri de câte 33 de lumânări, apoi iese şi împarte lumina credincioşilor. 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI