La doar o săptămână după ce armata Ucrainei a aruncat în aer o baza militară a rușilor din Crimeea și a distrus cel puțin 9 avioane de luptă, rachetele americane HIMARS își fac din nou datoria în peninsula pentru care Vladimir Putin are o slăbiciune.
Atacurile cu rachete asupra Crimeeii ocupate de ruși par să se intensifice. Prima explozie a avut loc la un depozit de muniții lângă Dzhankoi, în nord, a distrus o gară și a rănit doi oameni, notează The Guardian.
Noi explozii și fum negru au avut loc la o bază aeriană militară din Gvardeyskoye, aproape de mijlocul regiunii Crimeea, informează Nexta TV.
❗️Explosions can be heard at the military airbase in the village of #Gvardeyskoye in #Crimea and clouds of black smoke can be seen, #Russian media reported.
They are checking a theory about a possible drone attack on an ammunition depot.
pic.twitter.com/EGigt3V7fo
Exploziile au zguduit un depozit de muniții din Crimeea, perturbând grav serviciile feroviare, relatează Reuters. Un înalt reprezentant al Moscovei în regiune, Serghei Aksyonov, a confirmat că două persoane au fost rănite și că traficul feroviar a fost oprit.
Aproximativ 2.000 de oameni au fost evacuați dintr-un sat din apropierea depozitului militar – dar oficialul rus a evitat discuțiile despre cauza exploziei.
Analistul militar Oleh Zhdanov a spus că președintele Vladimir Putin a insistat puternic că peninsula Crimeea este a Rusiei și a avertizat că orice încercare de a o lua înapoi ar declanșa represalii masive.
Tăcerea cu care Moscova acoperă lovitura din Crimeea arată slăbiciunea lui Putin, consideră expertul militar.
"Toată lumea se așteaptă să protejeze Crimeea ca și cum ar fi Rusia. Acum îi este frică să recunoască că loviturile au fost date de forțele armate ucrainene”, a adăugat el.
Rusia anunță "acte de sabotaj" în Crimeea
Exploziile produse marţi dimineaţă la un depozit de muniţii dintr-o bază rusă din Crimeea, peninsula ucraineană anexată de Rusia în 2014, au drept cauză un 'un act de sabotaj', a indicat armata rusă într-un comunicat, citat de AFP.
Depozitul militar situat în apropiere de Djankoi, în nordul Crimeii, 'a fost distrus în dimineaţa zilei de 16 august în urma unui act de sabotaj', potrivit comunicatului, citat de agenţiile ruse de presă, care nu precizează cine sunt cei responsabili de aceste acţiuni.
Flota Rusiei de la Marea Neagră, inamicul public nr. 1
Flota rusă din Marea Neagră continuă să utilizeze rachete de croazieră cu rază lungă de acţiune pentru a sprijini ofensiva terestră din Ucraina, a declarat marţi Ministerul Apărării britanic, potrivit Reuters.
Conform ministerului citat, flota rusă face eforturi în prezent pentru a exercita un control eficient pe mare.
Operaţiunile de patrulare sunt în general limitate la apele din jurul peninsulei Crimeea, anexată de Rusia în 2014, iar navele de suprafaţă ruse continuă să aibă poziţii extrem de defensive, indică buletinul informativ publicat pe Twitter de Ministerul Apărării de la Londra.
Eficienţa actuală limitată a flotei ruse subminează strategia Moscovei privind invazia, parţial întrucât ameninţarea portului ucrainean Odesa cu vehicule-amfibie este acum în general neutralizată, adaugă ministerul britanic.