Noi modificări la OUG privind facturile la energie. "Bisericile nu au fost prinse, este o eroare"
Liderul social-democrat, Marcel Ciolacu, propune modificarea în Parlament a Ordonanței de urgență recent emisă de Guvern cu privire la compensarea facturilor la energie, în contextul scumpirilor așteptate în perioada de toamnă-iarnă.
Author: Sorin Negru marți 06 septembrie 2022 , 13:23
În acest sens, liderul social-democrat va propune, în Parlament, amendarea ordonanţei aprobată zilele trecute de Guvern.
"Sunt ferm convins că vom face amendamente şi discuţii în coaliţie.
Instituţiile de cult nu au fost prinse, bisericile, ceea ce este o eroare. Sunt ferm convins că atât colegii mei, cât şi colegii din coaliţie vom completa ordonanţa", a declarat marți Marcel Ciolacu.
Marcel Ciolacu: Ne furăm singuri căciula
"Serviciile publice- iarăşi a fost o scăpare majoră. Ar duce la o creştere a preţurilor în progresie la preţul apei pentru că majoritatea apei vine prin pompare.
Trebuie să vedem impactul la Ministerul Finanţelor. Indiferent cât de mult ar trebui să suporte bugetul, nu putem lăsa la o escaladare a preţurilor la serviciile publice. Este şi Metrorex care primeşte o subvenţie de la statul român, prin Ministerul Transporturilor, adică ne furăm singuri căciula. Creşte subvenţia, mai bine intervii tu stat şi vezi cum faci cu preţul la energie", a declarat Marcel Ciolacu.
Liderul PSD a dat şi exemplul serviciilor publice de transport cu troleibuze şi tramvaie care trebuie să beneficieze de prevederile ordonanţei şi a subliniat că amendarea acesteia reprezintă o prioritate a actualei sesiuni parlamentare.
Ce prevede Ordonanța de Guvern
Guvernul a adoptat joi proiectul de OUG pentru compensarea facturilor la energie. Ordonanța prevede o reducere a pragului de consum pentru consumatorii casnici de energie electrică, potrivit textului Ordonanței, forma finală care a intrat în Guvern.
Cea mai importantă modificare este legată de pragul până la care consumatorii de energie electrică vor beneficia de un preț plafonat.
Preţul final facturat plafonat de către furnizorii de energie electrică este:
a) maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 0 – 100 KWh inclusiv; b) maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 a fost între 100,01 – 300 kWh, pentru un consum lunar care de maximum 255 kWh.
Consumul de energie electrică ce depășeste 255KWh /luna se facturează conform prevederilor art.5 (alin.1).
Până acum, clienții casnici de energie electrică cu un consum mediu lunar în anul precedent de până la 300 kWh plăteau un preț plafonat al energiei de 0,8 lei/kWh. Potrivit prevederilor din noua OUG, pragul de consum până la care se poate plăti acest preț plafonat la 0,80 lei/kWh scade la 255 kWh/lunar, urmând ca diferența să fie plătită la preț de piață.
Plafonarea se aplică pentru doar 85% din consumul lunar la IMM-uri, instituții publice, firme din domeniul alimentar.