Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat marţi că ordonanţa de urgenţă privind preţurile la energie va primi, săptămâna viitoare, raport în comisiile de specialitate din Senat.

Potrivit liderului PSD, în prevederile actului normativ vor fi introduse instituțiile de cult, serviciile publice, dar şi companiile de transport public pentru a beneficia de plafonarea preţurilor.

Citeste si: Guvernul acordă voucherele sociale de 250 lei şi în anul 2023. Veste bună de la premierul Ciucă

"Amendamentele la ordonanţa pe energie sunt în discuţie în acest moment în cadrul coaliţiei şi se va lua o decizie. Au fost mai multe propuneri. Ordonanţa se află în acest moment la prima cameră sesizată, la Senat, săptămâna viitoare se va da raportul, deja am convenit modificări pentru instituţiile de cult, pentru serviciile publice, respectiv companiile de apă, dar şi pentru companiile de transport. Aceste lucruri deja au fost convenite", a declarat marți Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu: E necesară o altă intervenție pentru plafonarea prețurilor

Conform șefului PSD, a mai fost o discuţie cu privire la fabricile de medicamente generice care au un preţ plafonat la medicamente.

"Dacă nu intervenim, în acel moment acele medicamente dispar de pe piaţa din România. Cred că nu ne dorim acest lucru. Normal că, dacă statul a plafonat un preţ la anumite medicamente, să vină solidar şi să se încadreze în costurile de producţie.

Sunt peste 2.200 de români care lucrează în aceste fabrici", a spus Ciolacu la Palatul Parlamentului. 

marcel ciolacu

Marcel Ciolacu, despre Ordonanța pe energie

[Sursa foto: Facebook / Marcel Ciolacu]

Ordonanța pe energie, criticată pentru mai multe "scăpări"

Liderii coaliției de guvernare discută azi și modificările care vor fi aduse în Parlament Ordonanței pe energie, adoptate recent de Guvernul Ciucă.

Biroul permanent al Senatului a decis, luni, să sesizeze pentru raport la ordonanţa privind energia şi Comisia economică, alături de Comisia pentru energie. 

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Termenul pentru dezbatere şi adoptare în Senat a fost prelungit cu o săptămână, de pe 19 pe 26 septembrie. 

Preşedintele Comisiei economice, Daniel Zamfir, a solicitat Biroului permanent desemnarea acesteia drept coraportoare pentru ordonanţa menţionată. 

Miercurea trecută, cele două comisii au lucrat într-o şedinţă comună pentru dezbateri pe marginea ordonanţei prin care se extinde schema de plafonare a preţului pentru energie electrică şi gaze naturale pentru consumatorii casnici, instituţii publice şi unii operatori economici până la 31 august 2023.

Zamfir afirma atunci că ordonanţa a fost făcută "în grabă" şi "are multe scăpări", motiv pentru care va fi amendată.

Ce prevede Ordonanța pe energie 

Deși fac economie, unii români vor plăti facturi mai mari la energie. Sunt două criterii de care oamenii trebuie să ţină cont – consumul mediu lunar de anul trecut să fi fost sub 300 kwh, iar cel de anul acesta de până la 255 kwh.

Consumatorii care anul trecut nu au făcut economie la consumul de energie şi vor să facă anul acesta, nu vor beneficia de plafonare.

În loc să aibă pe factură prețul plafonat promis dacă reduc consumul de energie, oamenii se trezesc cu factura aproape dublă.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Explicaţia este simplă, spun specialiştii din energie. Pentru a beneficia de preţul plafonat trebuie ca şi consumul mediu lunar din anul 2021 să fie sub 300 kwh, iar cel din acest an de pâna la 255 kwh.

Amendamente propuse de partidul fostului premier Ludovic Orban

Vicepreşedintele Partidului Forţa Dreptei, deputatul Ionel Dancă, a solicitat, luni, convocarea de urgenţă a comisiilor raportoare din Senat pentru dezbaterea şi modificarea Ordonanţei 119/2022 cu privire la preţurile din energie.

"Solicităm Guvernului PSD- PNL- UDMR să convoace de urgenţă comisiile raportoare din Senat pentru Ordonanţa 119, să dezbată amendamentele propuse de grupul deputaţilor independenţi de dreapta la Ordonanţa 119, astfel încât această nouă schemă de plafonare şi compensare a preţurilor la energie să fie corectată în punctele care reprezintă în momentul de faţă nişte aberaţii extraordinare pentru populaţia României. Aşa cum am observat, în această perioadă de criză energetică, Guvernul PSD- PNL- UDMR nu a reuşit să vină cu o soluţie reală la problema preţurilor din energie, iar ultima ordonanţă este o aberaţie cap-coadă şi ea trebuie corectată urgent în Parlament", a afirmat Dancă, la Palatul Parlamentului.

El a adăugat că parlamentarii de la Forţa Dreptei susţin eliminarea articolului care prevede că plafonarea preţurilor la energia electrică şi gaze naturale este condiţionată de consumul din 2021.

"Nu are nicio logică ca plafonarea preţurilor la energia electrică şi gaze naturale să fie condiţionată de consumul pe care gospodăriile din România l-au avut în anul 2021. De asemenea, noi propunem ca plafonul să se aplice la o limită de consum de 300 de KWh. 255 de KWh, propunerea Guvernului, este o propunere din pix, nu are nicio fundamentare economică şi, practic, din acest artificiu, peste 1 milion de gospodării din România ar avea de suferit din cauza reducerii limitei de consum de la 300 de KWh la 255. Noi am propus ca preţul plafonat pentru limita de consum de 300 de KWh să se aplice pentru toţi consumatorii care au înregistrat un consum mediu lunar de 300 de KWh şi doar diferenţa peste 300 de KWh să fie plătită la preţul pieţei", a explicat Dancă.

Un alt amendament propus de Forţa Dreptei se referă la eliminarea certificatelor verzi şi a bonusului de cogenerare din structura preţului final. 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si