Preţul gazelor a crescut din nou, la nivel european, după o întârziere apărută în procesul de aprobare a noii conducte din Rusia, Nord Stream 2, despre care surse guvernamentale germane au spus că ar putea să nu fie pusă în funcţiune până în martie anul viitor, transmite Reuters.

Citeste si: Urmează o perioadă de scumpiri masive. Cât va costa un kilogram de carne de porc, înainte de Crăciun

”Mă aştept ca punerea în funcţiune a Nord Stream 2 să fie amânată până în martie 2022”, a declarat o sursă guvernamentală germană pentru Reuters.

Cu cât au crescut prețurile la gaze 

Miercuri, preţul gazului pe termen de o lună din Olanda, considerat de referinţă pentru Europa, a crescut cu 8%, până la 101,60 euro pe megawat-oră (MWh).

Prețurile de referință au crescut cu aproape 60% în noiembrie, dar se află încă sub un vârf de 155 de euro atins pe data de 6 octombrie.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Citeste si: Vești triste: Prețul gazelor a crescut din nou în Europa. Vladimir Putin ţine sub control piaţa europeană a gazelor

Cererea de gaze naturale a crescut pe măsură ce revenirea economiei din pandemie a condus la stocuri mai mici de gaze şi la o competiţie acerbă pentru livrări din partea cumpărătorilor asiatici.

O treime din gazele naturale consumate de Europa provin din Rusia

Este știut că aproape o treime din gazele naturale consumate de Europa provin din Rusia. Preţurile gazelor naturale au crescut cu peste 300% anul acesta, în timp ce Europa a început sezonul rece cu cele mai scăzute stocuri din peste un deceniu.

Nord Stream 2 s-a confruntat cu o opoziţie puternică din partea Statelor Unite şi a unor state europene, care spun că gazoductul va face Europa să depindă prea mult de Rusia pentru gaze. Însă alte guverne europene spun că noua legătură este vitală pentru asigurarea aprovizionării cu energie, preţurile mai mari amplificând deja inflaţia.

Autoritatea de reglementare a energiei din Germania a suspendat marţi procesul de punere în funcţiune a conductei Nord Stream 2, diminuând speranţa că va furniza o cantitate semnificativă de gaze Europei în lunile cruciale de iarnă.

Întârzierile în procesul de aprobare au provocat temeri că Europa, care primeşte o treime din necesarul de gaze din Rusia, s-ar putea confrunta cu întreruperi de energie electrică din cauza livrărilor scăzute, potrivit News.ro.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si