Guvernul a aprobat joi un proiect de ordonanță de urgență (OUG) “privind unele măsuri referitoare la salarizarea personalului din sistemul sanitar, asistență socială și alte sectoare de activitate bugetară”. 

Citește și: Angajații din sănătate vor primi mai mulți bani! Alexandru Rafila: ”Nu a fost o mărire de formă”

Documentul a fost negociat în prealabil doar cu una dintre cele două mari federații sindicale din sectorul public de Sănătate – Sanitas.

Salariile din Sănătate cresc, medicii continuă protestele

Cealaltă mare federație sindicală din Sănătate, Solidaritatea Sanitară, care nu a fost invitată la negocieri, este în plină campanie de proteste de stradă.

Sindicaliștii spun că majorările salariale acordate de guvern nu sunt corecte, deoarece se raportează la un salariu de bază vechi de 6 ani.

Proiectul de act normativ adoptat în ședința de guvern de ieri a fost trimis la Consiliul Economic și Social (CES) și poate fi văzut mai jos.

Ce conține OUG cu salariile din Sănătate și Asistență socială

Solidaritatea Sanitară a transmis, tot vineri, că “oferta de creștere (doar) a salariilor de bază cu 15% este insuficientă” și a acuzat guvernul de abuz de putere, deoarece a ales să negocieze doar cu una dintre federațiile sindicale (Sanitas).

“Reprezentativitatea organizațiilor sindicale oferă același tip de legitimitate și protecție a drepturilor sindicatelor precum oferă alegerile pentru politicienii ajunși la putere.

Atunci când politicienii au preferințe sindicale le pot manifesta doar în cadrul legal. Cadrul legal nu dă posibilitatea guvernanților de a exclude de la negocieri o federație sindicală, în mod direct sau implicit”, a transmis Solidaritatea Sindicală.

Care sunt noile grile salariale acordate medicilor, asistentelor medicale și personalului medical

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Cum arată buletinul de vot la primul tur de la alegerile prezidențiale 2024- antena3.ro

Citeste si: LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024| A doua zi de alegeri în diaspora. 40.000 de alegători au votat până sâmbătă ora 3:00- wowbiz.ro

Salariile de bază pentru personalul medico-sanitar și auxiliar-sanitar (tot personalul din anexa II din actuala lege a salarizării) se stabilesc conform anexei din această ordonanță.

Câteva exemple de majorări ale salariilor de bază prevăzute în anexele la OUG:

  • o infirmieră va câștiga 259 lei net/ lună în plus începând cu 01 martie 2024, la care se adaugă aceeași sumă de 259 lei net începând cu 01 iunie 2024;
  • un medic specialist va câștiga 232 lei net/ lună în plus începând cu 01 martie 2024, la care se adaugă aceeași sumă de 232 lei net începând cu 01 iunie 2024;
  • o asistentă medicală debutant (studii PL) va câștiga 384 lei net/ lună în plus începând cu 01 martie 2024, la care se adaugă aceeași sumă de 384 lei net începând cu 01 iunie 2024;
  • Exemplele sunt din unități clinice, pentru funcții la gradația 0 (fără vechime).

Personalul nemedical/TESA beneficiază de o majorare a salariului de bază de 20% raportat la luna decembrie 2023, acordată în două tranșe: începând cu 01 martie 2024, respectiv începând cu 01 iunie 2024.

Ordonanța nu conține nicio prevedere referitoare la sporurile pentru condiții de muncă, respectiv la sporurile de tură/ noapte și sporurile pentru zile nelucrătoare. Toate aceste sporuri rămân blocate, pentru toți angajații.

Ordonanța nu conține nicio prevedere referitoare la tariful orar al gărzilor suplimentare ale medicilor, acesta rămânând blocat la nivelul lunii ianuarie 2018.

"Sporurile sunt ridicole"

Federația Solidaritatea Sanitară transmite că, prin exemplele enunțate,  recompensarea (sporurile) pentru asigurarea continuității se mențin la un nivel la limita ridicolului:

  • Pentru orele lucrate în timpul nopții o asistentă medicală (grad principal, absolventă de postliceală), câștigă în plus 5,5 lei/oră net. (Dacă defalcăm calcul pe numărul de ore efectuate în ture (tura a doua și a treia) putem constata că aceeași asistentă medicală câștigă 2,7 lei/oră.)
  • În privința recompensei pentru munca desfășurată în zilele nelucrătoare și sărbători legale aceeași asistentă medicală câștigă în plus, net, maxim 13,4 lei pe oră.
  • În cazul medicului primar cu gradația 5 (nivelul maxim posibil) tariful orar net luat în considerare pentru o gardă dintr-o zi normală (care include și 8 ore lucrate noaptea, este între: 
  • 26 și 46 lei/oră în spitalele neclinice
  • 32 și 56 lei/oră- în cele clinice.
  • Pentru orele lucrate în timpul nopții o infirmieră câștigă în plus 3,4 lei/oră net. Recompensa pentru munca desfășurată în zilele nelucrătoare și sărbători legale aceeași infirmieră maxim 8,5 lei pe oră.

Documentul integral cu salariile din sănătate și asistență socială poate fi văzut aici.

Citeste si: Anunț pentru pensionarele din țară. Cum arată calendarul pensiilor pentru luna decembrie- kfetele.ro

Citeste si: A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea lor: "Eu nu sunt o femeie rea"- radioimpuls.ro

Citeste si: O profesoară a fost arestată după ce elevul ei i-a întins o capcană. Ce le-a mărturisit acesta polițiștilor- antena3.ro

Noile grile de salarii din sănătate și asistență socială, așa cum apar în OUG adoptată de Guvern

Noile grile de salarii din sănătate și asistență socială, așa cum apar în OUG adoptată de Guvern

[Sursa foto: PixaBay]

Protestul medicilor în fața Guvernului, luni 11 marți

Sindicaliștii nemulțumiți de legea adoptată de guvern anunță un nou protest în Piața Victoriei pentru luni, 11 martie.

"În mod logic, orice creștere salarială reprezintă un plus. Creșterea SALARIILOR DE BAZĂ prevăzută în OUG reprezintă și ea un plus la salariul de bază (și unul mai mic la veniturile salariale). Problema este dacă este o creștere suficientă sau măcar semnificativă (dacă este „mai mult decât nimic” sau o creștere efectivă)", spune cei de la Solidaritatea Sanitara.

Cât de semnificativă este această creștere salarială depinde de contextul de analiză. Adică, de impactul ei real.

Există trei contexte de analiză relevante pentru impactul real al OUG, arată sursa citată:

(1) Nivelul inflației, care indică dacă o creștere salarială reprezintă o creștere a salariilor reale (adică a puterii de cumpărare). Raportarea la inflație indică dacă creșterea este suficientă pentru a menține puterea de cumpărare (pentru a nu fi în situația unei creșteri a salariilor nominale care consfințește de fapt o scădere a salariilor reale.) Din această perspectivă OUG-ul nu determină o creștere a puterii de cumpărare a salariilor care să depășească nivelul inflației. OUG-ul privind CREȘTEREA SALARIILOR DE BAZĂ nu reușește să determine o creștere a veniturilor salariale care să ajungă din urmă inflația.

(2) Recompensa pentru riscuri și eforturi suplimentare. OUG-ul nu crește valoarea nici unuia dintre sporuri. În acest moment nici unul dintre sporuri nu mai este raportat la salariile de bază în plată. (Exact din această cauză CREȘTEREA SALARILOR DE BAZĂ are un impact mult mai mic asupra creșterii salariilor de bază.)

(3) Tendințele privind creșterile salariale. Scăderea recompensei pentru riscurile și eforturile suplimentare indică o tendință ce dezvăluie o intenție: în viitor ea nu va mai conta, ponderea ei devenind nesemnificativă. Se va ajunge destul de aproape de situația în care lucru în ture/gărzi, în zilele libere/sărbători legale, în diferite condiții de muncă să nu genereze diferențe semnificative ale veniturilor salariale. Adică, să intre în zona obligațiilor neplătite.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si