Autoritatea pentru Supraveghere Financiară (ASF) a publicat, luni, tarifele de referinţă pentru asigurarea obligatorie RCA- februarie 2022. Șoferii români pot vedea AICI care sunt tarifele la care se încadrează în acest an.

Citeste si: Prețul RCA ar putea fi plafonat. ASF cere ca toate companiile de asigurare să vândă asigurările la prețuri de referință

Pentru persoanele fizice, autoritățile propun ca tariful maxim să fie plafonat în următoarele 6 luni la nivelul tarifului de referință, pentru clasa de bonus/malus B0.

Noile tarife RCA au fost publicate

Câteva exemple legate de noile tarife: un tânăr sub 30 de ani, care conduce o mașină de 1800-2000, cmc dacă se află în clasa B0 de daunalitate, adică abia și-a luat permisul și nu a făcut accidente, ar trebui să scoată din buzunar maxim 1.853 de lei, cât este tariful de referință la RCA anunțat de ASF.

Citeste si: Inconștiența la volan, plătită cu vieți. Un bărbat din Alba s-a urcat beat la volan și și-a omorât prietenul. A primit o condamnare cu suspendare

Dacă tânărul are vechime de condus și un istoric bun al daunalității, acest preț maxim la RCA ar urma să scadă cu până la 50% dacă se află în clasa B8, după ce la tariful de referință se va aplica reducerea aferentă clasei de bonus.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Un șofer cu vârsta între 41-50 de ani, aflat în clasa B0 de daunalitate, cu o mașină cu o capacitate cilindrică între 1601-1800 cmc va plăti maxim 1.039 de lei. Dacă este în clasa B8, prețul se va reduce la jumătate.

Sunt 8 clase de bonus (B) și nivelul de reducere pentru fiecare clasă este următorul:
B1– 5%
B2- 10%
B3- 15%
B4- 20%
B5- 25%
B6- 30%
B7- 40%
B8- 50%

Ministerul Finanțelor și ASF au lansat vineri în consultare publică un proiect de Hotârâre de Guvern privind plafonarea tarifelor RCA pentru o perioadă de 6 luni, pe fondul creșterilor mari de prețuri apărute după intrarea în faliment a City Insurance, fostul lider RCA care avea peste 3,1 milioane de clienți la finele anului trecut.

Noile tarife la RCA pentru 2022. Pentru persoanele fizice, autoritățile propun ca tariful maxim să fie plafonat în următoarele 6 luni la nivelul tarifului de referință, pentru clasa de bonus/malus B0.

Cum s-au dublat tarifele RCA în ultimul an

Prima medie anualizată (prime brute subscrise/unități anuale de expunere), la nivelul pieței fără a include Societatea de Asigurare–Reasigurare City Insurance SA, a înregistrat o creștere în anul 2021, se arată în Nota de funamentare a proiectului de HG.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Citeste si: VIDEO| Un șofer a tăiat cu flexul bariera care blochează drumul spre cota 1.400

Dacă în primul semestru din 2021 prima medie anualizată a fost de 578 de lei, în trimestrul 3, după retragerea autorizației Societății de Asigurare –Reasigurare City Insurance SA a fost de 725 de lei, aceasta a ajuns în trimestrul 4 să fie de 1.050 de lei.

Plafonarea prețurilor la RCA

Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară a decis să înainteze Ministerului de Finanțe o propunere de Hotărâre de Guvern referitoare la limitarea tarifelor RCA la nivelul tarifelor de referință.

"Pentru protejarea consumatorilor și pentru stabilitatea piețelor pe care le supraveghează, Autoritatea face uz de toate resursele legislative și de reglementare de care poate dispune, împreună cu Guvernul României și cu alte autorități ale statului. Credem că Guvernul va lua în calcul cât de curând propunerea înaintată, tocmai în scopul protejării populației în fața tendințelor inflaționiste sau speculative”, a declarat președintele ASF, Nicu Marcu. 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si