Noile tarife la RCA pentru 2022. Ce prețuri maxime vor plăti șoferii în acest an
Guvernul României ar putea adopta în curând o Hotărâre prin care toate firmele de asigurări vor fi obligate să plafoneze prețurile la asigurarea obligatorie auto (RCA) la tariful maxim de referință propus de autorități. Vezi mai jos care vor fi prețurile maxime pe care le vor plăti șoferii români în 2022.
Author: Sorin Negru marți 22 februarie 2022 , 10:56
Autoritatea pentru Supraveghere Financiară (ASF) a publicat, luni, tarifele de referinţă pentru asigurarea obligatorie RCA- februarie 2022. Șoferii români pot vedea AICI care sunt tarifele la care se încadrează în acest an.
Pentru persoanele fizice, autoritățile propun ca tariful maxim să fie plafonat în următoarele 6 luni la nivelul tarifului de referință, pentru clasa de bonus/malus B0.
Noile tarife RCA au fost publicate
Câteva exemple legate de noile tarife: un tânăr sub 30 de ani, care conduce o mașină de 1800-2000, cmc dacă se află în clasa B0 de daunalitate, adică abia și-a luat permisul și nu a făcut accidente, ar trebui să scoată din buzunar maxim 1.853 de lei, cât este tariful de referință la RCA anunțat de ASF.
Dacă tânărul are vechime de condus și un istoric bun al daunalității, acest preț maxim la RCA ar urma să scadă cu până la 50% dacă se află în clasa B8, după ce la tariful de referință se va aplica reducerea aferentă clasei de bonus.
Un șofer cu vârsta între 41-50 de ani, aflat în clasa B0 de daunalitate, cu o mașină cu o capacitate cilindrică între 1601-1800 cmc va plăti maxim 1.039 de lei. Dacă este în clasa B8, prețul se va reduce la jumătate.
Sunt 8 clase de bonus (B) și nivelul de reducere pentru fiecare clasă este următorul: B1– 5% B2- 10% B3- 15% B4- 20% B5- 25% B6- 30% B7- 40% B8- 50%
Ministerul Finanțelor și ASF au lansat vineri în consultare publică un proiect de Hotârâre de Guvern privind plafonarea tarifelor RCA pentru o perioadă de 6 luni, pe fondul creșterilor mari de prețuri apărute după intrarea în faliment a City Insurance, fostul lider RCA care avea peste 3,1 milioane de clienți la finele anului trecut.
Cum s-au dublat tarifele RCA în ultimul an
Prima medie anualizată (prime brute subscrise/unități anuale de expunere), la nivelul pieței fără a include Societatea de Asigurare–Reasigurare City Insurance SA, a înregistrat o creștere în anul 2021, se arată în Nota de funamentare a proiectului de HG.
Dacă în primul semestru din 2021 prima medie anualizată a fost de 578 de lei, în trimestrul 3, după retragerea autorizației Societății de Asigurare –Reasigurare City Insurance SA a fost de 725 de lei, aceasta a ajuns în trimestrul 4 să fie de 1.050 de lei.
Plafonarea prețurilor la RCA
Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară a decis să înainteze Ministerului de Finanțe o propunere de Hotărâre de Guvern referitoare la limitarea tarifelor RCA la nivelul tarifelor de referință.
"Pentru protejarea consumatorilor și pentru stabilitatea piețelor pe care le supraveghează, Autoritatea face uz de toate resursele legislative și de reglementare de care poate dispune, împreună cu Guvernul României și cu alte autorități ale statului. Credem că Guvernul va lua în calcul cât de curând propunerea înaintată, tocmai în scopul protejării populației în fața tendințelor inflaționiste sau speculative”, a declarat președintele ASF, Nicu Marcu.