Noile taxe și impozite intră în vigoare după ce au trecut testul de la CCR. Lista schimbărilor care se aplică din 2024
Noile taxe și impozite pentru care Guvernul Ciolacu și-a asumat răspunderea în Parlament au trecut testul de constituționalitate de la CCR, astfel încât pot fi trimise spre promulgare la președintele Iohannis.
Author: Sorin Negru miercuri 18 octombrie 2023 , 13:19
Curtea Constituțională (CCR) a decis miercuri, 18 octombrie, că legea privind măsurile fiscal-bugetare adoptată de Parlamentul României în procedură specială este constituțională.
Noile taxe și impozite pot intra de acum în vigoare după ce legea este promulgată de președintele Iohannis și se va publica în Monitorul Oficial.
Guvernul Ciolacu și-a asumat răspunderea, în data de 26 septembrie, în Parlament pe proiectul de lege privind noile taxe și impozite și măsurile din sectorul bugetar.
După trecerea prin Parlament, două formațiuni politice din Opoziție- USR și Forța Dreptei- au trimit o sesizare la CCR în care au semnalat că legea este "neconformă cu o serie de articole din Constituţia României".
Noile taxe și impozite, precum și măsurile de austeritate, considerate constituționale
Curtea Constituţională a României a decis în ședința de miercuri, 18 octombrie, că proiectul de lege privind măsurile fiscal-bugetare este constituțional.
Preşedintele CCR, Marian Enache, a afirmat, după ședința de la Curtea Constituțională, că procedura de adoptare a legii privind măsurile fiscal-bugetare a respectat exigenţele Constituţiei şi a jurisprudenţei CCR.
"Curtea a constatat că angajarea răspunderii Guvernului asupra proiectului de lege a vizat un scop unic şi unitar, respectiv creşterea veniturilor la bugetul public naţional şi reducerea cheltuielilor statului. În cadrul examenului de constituţionalitate, sub aspect extrinsec, s-a conchis că procedura de adoptare a legii, prin angajarea răspunderii Guvernului, a respectat exigenţele Constituţiei şi a jurisprudenţei Curţii Constituţionale", a precizat Enache, potrivit Agerpres.
Conform judecătorului citat, proiectul de lege este constițuțional și sub aspect intrinsec.
"Curtea a reţinut că dispoziţiile legale, în mod punctual criticate de autorii obiecţiei de neconstituţionalitate, au fost adoptate în marja de apreciere şi de oportunitate de care legiuitorul dispune în materie financiar-fiscală. Prin urmare, judecătorii constituţionali au decis, cu majoritate de voturi, că obiecţia este neîntemeiată, că legea în ansamblul său este constituţională, declarând respingerea obiecţiei", a precizat președintele CCR.
Ce taxe și impozite intră în vigoare din 2024
Noul pachet fiscal-bugetar adoptat de Guvern prin asumare în Parlament aduce taxe și impozite mai mari pentru mediul de afaceri, elimină o serie de facilități fiscale și propune anumite "măsuri de austeritate" pentru bugetari.
Taxe și impozite mai mari - Taxe mai mari pentru microîntreprinderi. Firmele mici vor fi taxate cu 1% dacă realizează venituri până în 60.000
de euro pe an și cu 3% peste acest nivel; - Băncile vor fi taxate cu 2% din cifra de afaceri: - Se introduce un impozit de 1% pe cifra de afaceri a companiilor cu vânzări mai mari de 50 de milioane de euro; - Introducerea unui impozit suplimentar de 0,5% pentru companiile din domeniul petrolului și gazelor; - Impozit special pentru persoanele fizice ce au mașini de peste 75.000
Eliminarea facilităților fiscale - Angajații din construcții, agricultură și industria alimentară vor plăti contribuții de 10% pentru sănătate - IT-iștii vor plăti impozit pe venit de 10% pentru sumele ce depășesc 10.000 de lei.
Creșteri de TVA și accize - TVA crește de la 5% la 9% pentru locuințe, panouri solare și fotovoltaice, mâncare bio, pompe de căldură TVA crește de la 5% la 19% la sălile de fitness, parcuri de distracții și evenimente - TVA crește de la 9% la 19% pentru dulciuri - Se introduce o acciză pentru băuturile cu zahăr
Măsuri de austeritate pentru bugetari - Indemnizația de hrană va fi acordată doar bugetarilor cu salarii sub 14.000 de lei brut. - Desființarea posturilor bugetare vacante - Desființarea funcției de șef de birou - Reducerea cu 25% a funcțiilor de demnitate publică - Sporul de condiții periculoase sau vătămătoare va fi limitat la maximum 1.500 de lei - Se plătește contribuția de asigurări sociale de 10% pentru voucherele de vacanță. Vor fi acordate doar bugetarilor cu venituri sub 8.000 de lei net pe lună