Imaginile sunt realizate la Tribunalul Covasna, acolo unde un europarlamentar ungur si o batranica de 72 de ani din Sfantul Gheroghe au facut un scandal monstru pentru ca angajatii nu vorbeau in limba maghiara.

Europarlamentara este Krisztina Morvai si a fost aleasa pe lista neo-fascistilor de la Jobbik. Ea a facut un scandal monstru si i-a critica pe angajatii Tribunalului Covasna pentru ca acestia nu ofera informatii in limba maghiara cetatenilor.

Ea si-a argumentat discursul spunand ca in acea zona sunt peste 70% etnici maghiar si ca este inadmisibil ca autoritatile statului sa nu vorbeasca in limba materna a acestora. Mai mult, ea spune ca nu exista pliante care sa informeze cetatenii de etnie maghiara despre cum sa depuna actele in instituie.

"Este jignitor si umilitor ca nu vorbiti aceasta limba, intr-un oras cu populatie de 80% maghiara. Peste tot sunt numai afise in limba romana. Incalcati drepturile omului si nu il lasati sa vorbeasca in limba materna. Trebuie sa aveti pliante si sa vorbiti si sa acceptati acte in maghiara. Vom face o plangere la Parlamentul European in acest sens.", le-a spus ea angajatilor.

Batranica pe care o apara are 72 de ani si spune ca locuieste de cand se stie in Romania, a lucrat cu romani, dar nu a putut sa invete limba.
Mai mult, ea a inceput sa planga atunci cand a auzit ca nu poate sa fie ajutata in maghiara. "Bunicul meu a trait aici, eu m-am nascut aici. Am lucrat zeci de ani printre romani, dar nu am putut sa invat romana. Nimeni nu vrea sa ma ajute aici si nimeni nu imi da de munca pentru ca nu cunosc romaneste. Cererea in romana mi-a facut preotul pentru ca ei imi cereau 300 de lei pentru ea.
Pai eu atat am toata pensia"
, sunt cuvintele pe care femeia le spune printre lacrimi.

Documentarul a fost prezentat in primavara acestui an si a fost prezentat la un turneu al unei asociatii maghiare in Romania.

Tu cum vezi aceasta situatie si cine crezi ca are dreptate?

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță- wowbiz.ro

Citeste si: Cimitirele civilizației umane. Cum au ajuns să fie abandonate pe câmpuri milioane de mașini, avioane, biciclete și chiar tancuri- antena3.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si