Pe 23 decembrie 2025, Calendarul ortodox îl pomenește pe Sfântul Clement de Ancira, un model al credinței și al curajului creștin în fața persecuțiilor. Viața sa, marcată de sfințenie încă din copilărie, este o adevărată inspirație pentru creștinii de pretutindeni.

Sfântul Clement de Ancira: Un copil călugăr

Sfântul Clement s-a născut în Ancira, o localitate din Galitia, pe vremea împăratului Valerian (253-259).

Crescut într-o familie modestă, Clement a avut o mamă evlavioasă, Sofia, care i-a insuflat de mic credința creștină. Tatăl său, necredincios, a murit când el era încă mic, iar la scurt timp, mama sa a trecut la cele veșnice. Rămas orfan, Clement a găsit mângâiere și sprijin în Dumnezeu, memorând învățăturile primite de la mama sa.

La doar 12 ani, Clement a ales calea monahală, purtând haina călugărească și asumându-și viața de nevoință. Deși era un copil, el a trăit cu o maturitate spirituală rar întâlnită, dând dovadă de o credință puternică și de o dedicare desăvârșită.

Citește și: Pe ce dată se sărbătoresc Moșii de iarnă 2025: Tradiții pentru Sâmbăta celor Adormiți

Episcop la doar 20 de ani

După opt ani de viață monahală plină de nevoințe și rugăciune, Clement a fost ales episcop prin voia lui Dumnezeu.

Deși era foarte tânăr, credința sa puternică și viața sa curată l-au făcut vrednic să conducă o comunitate creștină. Slujirea sa ca episcop a fost marcată de persecuții continue, dar și de o profundă înțelepciune și iubire pentru aproapele.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: În timp ce se tatua pe spate, un bărbat a făcut atac de cord și a murit- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

În timpul persecuțiilor împăraților Dioclețian și Maximian, Sfântul Clement a îndurat chinuri cumplite din partea autorităților păgâne. Dregătorii vremii – Dometian, Agripin, Cumvrichiu și alții – au încercat în repetate rânduri să-l facă să renunțe la credința în Hristos, oferindu-i bogății, funcții înalte și alte privilegii.

Calendar ortodox ianuarie 2025

Calendar ortodox ianuarie 2025

[Sursa foto: Resurse ortodoxe]

Citește și: Lăsata Secului pentru Postul Paștelui 2025: Pe ce dată se lasă sec de carne, brănză, ouă și lactate

De fiecare dată, însă, Clement a respins aceste ispite, considerându-le nevrednice și pierzătoare. Când i s-au arătat uneltele de tortură, sfântul a răspuns cu curaj: „Dacă tiraniile tale, precum ți se pare, sunt înfricoșătoare, apoi ce socotești despre chinurile acelea, pe care le-a pregătit Dumnezeu în iad celor ce nu cred în El?”

Citeste si: Ce trebuie să facă angajații de la privat pentru a intra în posesia voucherelor de vacanță în 2025? Este vorba de o valoarea maximă de 24.300 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Andrei Bănuță, concert emoţionant alături de Marina Voica. Prestația artiștilor, una de nota 10- radioimpuls.ro

Citeste si: „Arborele prințesei” i-a făcut pe mulți români să piardă bani. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu plantațiile de Paulownia din țara noastră- antena3.ro

După multe chinuri cumplite – de la unghii de fier și paturi încinse, la roți și căldări cu foc – Sfântul Clement a rămas statornic în credință.

În cele din urmă, și-a dat duhul în mâinile Domnului, primind cununa muceniciei. El este cinstit ca unul dintre marii sfinți mărturisitori ai Bisericii, un exemplu de dăruire și curaj în fața persecuției.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si