Măsura privind amânarea ratelor la credite rămâne în continuare în analiză, a declarat ministrul Finanţelor, Adrian Câciu.

Guvernanții nu sunt hotărâți în privința măsurii amânării ratelor

După sărbători, Guvernul Ciucă este așteptat să clarifice situația ajutorului promis pentru persoanele care au de achitat rate tot mai mari. 

Guvernanții încă nu se lămuresc dacă este bine sau nu să permită, din nou, acest lucru, așa cum s-a întâmplat și în primul an de pandemie.

Citeste si: Tichete de masă pentru anul 2022. O categorie de români care nu beneficia de ele, va primi în acest an

Ministrul Adrian Câciu a declarat că amânarea ratelor ar însemna costuri mai mari mai târziu, la același credit:

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

„De ce a rămas foarte mult în analiză acest proiect? Este faptul căare un cost de finanțare destul de mare ulterior și ar putea să fie puțin mai toxic pentru cel care amână, în contextul în care n-am stabilizat oarecum inflația și creșterea de dobânzi pentru că, la un moment dat, când vei plăti, vei plăti la o dobândă mult mai mare și vei plăti și acel capital și acele dobânzi amânate.”

Citeste si: UE va prezenta în curând al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei

Îndemnul ministrului de Finanțe pentru cei care au credite este să încerce o refinanțare pentru dobânzi mai bune.

Costurile creditelor continuă să crească

Indicele ROBOR la 3 luni a urcat marţi la 4,76% pe an, de la 4,73% pe an, anterior, conform informaţiilor publicate azi de Banca Naţională a României (BNR).

Citeste si: Nicolae Ciucă: „Nu putem să mergem la infinit cu salariul minim. Crearea de noi locuri de muncă reprezintă un element central al agendei Guvernului”

În aceste condiții costurile creditelor plătite de români continuă să crească, ratele fiind cel puțin duble față de anul trecut, pentru unii dintre clienții băncilor.

La începutul acestui an, indicele ROBOR care calculează costul creditelor în lei la 3 luni se afla la 3,02% pe an, cu 50% mai mult decât în urmă cu un an, însă mult sub nivelul din prezent.

Citeste si: Duminica Tomii 2022: Ce nu este bine să faci în prima duminică după Paşte?

Materialul complet îl puteți urmări în cadrul jurnalului Știrile Kanal D de la ora 19:00.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si