Informații oficiale: Numărul morţilor din cauza covid-19 ar fi supraestimat printr-o „anomalie statistică”
Un studiu realizat de Universitatea Oxford relevă posibilitatea unei supraestimări a numărului victimelor noului coronavirus în afara mediului spitalicesc în Anglia, relatează AFP.
Regatul Unit, care înregistrează 45.000 de morţi, este ţara cea mai îndoliată de covid-19 în Europa, iar modul în care Guvernul lui Boris Johnson a gestionat epidemia este criticat dur.
Cu toate acestea, Universitatea Oxford atacă această problemă într-un studiu intitulat ”De ce nu se poate vindeca nimeni niciodată de covid-19 în Anglia- o anomalie statistică”.
Potrivit metodei folosite de către autorităţile sanitare engleze- Public Health England (PHE)-, ”un pacient testat pozitiv dar îngrijit cu succes şi care a părăsit spitalul va fi înregistrat ca mort de covid-19
chiar dacă a avut un atac cardiac sau a fost zdrobit de un autobuz trei luni mai târziu”.
EROARE STATISTICĂ?
Atunci când un pacient moare, este alertat registrul central al Serviciului public britanic de sănătate (NHS).
Lista tuturor cazurilor confirmate este verificată zilnic pentru a se vedea dacă au murit pacienţi.
Informații oficiale: Numărul morţilor din cauza covid-19 ar fi supraestimat printr-o „anomalie statistică”
Iar PHE verifică cu regularitate lista persoanelor testate la un moment dat pozitive cu covid-19, pentru a vedea dacă acestea mai sunt în viaţă.
”PHE nu pare să ţină cont de data rezultatului testului covid-19 şi nici de faptul că persoana a fost îngrijită cu succes şi a fost externată.
Orice persoană care a fost testată pozitiv cu covid-19, dar care a murit ulterior, indiferent de cauză, este inclusă în datele deceselor din cauza covid-19 a PHE”, relevă studiul.
Universitatea subliniază că a venit timpul ” să se corecteze această eroare statistică ce a condus la o supraexagerare a deceselor asociate covid-19” şi propune să se înregistreze decesele în afara spitalului care au avut loc la 21 de zile după un test pozitiv cu covid-19.