Olanda a anunțat că suspendă și ea administrarea vaccinului AstraZeneca, la doar o zi după anunțul venit din Iralnda, potrivit BBC News.  

Alte ţări, precum Danemarca, Norvegia, Bulgaria, Islanda și Thailanda au oprit deja utilizarea serului produs de firma anglo-suedeză.

Citeste si: Spitalele COVID, din nou supraaglomerate. Medic: „Acea cifră de 4.400 nu este reală. Sunt mult mai mulți”

Olanda, măsură de precauție în cazul vaccinului AstraZeneca 

Guvernul de la Amsterdam a anunțat că măsura este una de precauție și va dura până cel mai devreme pe data de 29 martie, deci aproximativ două săptămâni.

Într-o declarație de ieri, guvernul olandez a anunțat că acționează din precauție în urma rapoartelor vebite din Danemarca și Norvegia cu privire la posibile efecte secundare grave.

"Nu putem permite nicio îndoială cu privire la vaccin", a declarat ministrul olandez al Sănătății, Hugo de Jonge. „Trebuie să ne asigurăm că totul este corect, așa că este înțelept să ne oprim pentru moment”.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Citeste si: UE va compensa întârzierea livrărilor de vaccinuri pentru Covid-19 ale AstraZeneca cu ajutorul vaccinurilor Pfizer

Cel mai probabil, decizia de duminică va provoca acum întârzieri în programul de vaccinare olandez. Autoritățile au comandat în prealabil 12 milioane de doze de AstraZeneca, cu aproape 300.000 de doze programate în următoarele două săptămâni.

Decizie de amânare a vaccinării cu AstraZeneca în Irlanda

Și Irlanda a suspendat duminică utilizarea vaccinului AstraZeneca împotriva coronavirusului ca măsură de precauţie, după ce au fost raportate cazuri de cheaguri de sânge în Norvegia, fără o legătură dovedită în acest stadiu, informează France Presse.

"Administrarea vaccinului AstraZeneca împotriva COVID-19 este amânată temporar începând de azi dimineaţă, duminică 14 martie", a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al ministrului sănătăţii.

Această decizie a venit după recomandarea comisiei responsabile cu programul de vaccinare din Irlanda de a pune în aplicare această măsură, deja în vigoare în mai multe ţări, în numele "principiului precauţiei", potrivit unei declaraţii a medicului şef Ronan Glynn.

Citeste si: VIDEO| Moarte suspectă după vaccinare. Cine este femeie decedată?

Valeriu Gheorghiţă: „Empatizez întru totul cu fiecare persoană care este îngrijorată”

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiţă, afirmă că empatizează cu persoanele care sunt "îngrijorate" de ceea ce se întâmplă cu vaccinul produs de AstraZeneca şi anunţă că la acest moment nu sunt indicii care să arate că există o legătură între apariţia unor "evenimente trombotice" şi administrarea acestui ser.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Valeriu Gheorghiță susţine că "nu s-au găsit probleme" la loturile de ser AstraZeneca, iar suspendarea inoculării unor loturi a fost făcută ca măsură de precauţie, de fiecare ţară.

Citeste si:  Medicul Gheorghiţă: Lista de aşteptare pentru vaccinare, disponibilă pe platformă din 15 martie

" Nu s-au găsit probleme. Practic, având aceste cazuri care au dezvoltat evenimente trombo-embolice într-o perioadă relativ scurtă de timp la vaccinare, de circa 10 zile, a fost ridicată această suspiciune de relaţie de cauzalitate cu vaccinarea, în absenţa altor dovezi, pentru că la acel moment nu au existat alte explicaţii care să justifice instalarea acelor evenimente, drept pentru care fiecare ţară a decis să ia o anumită atitudine faţă de acea  situaţie cu care se confrunta.(...) Nu sunt indicii la acest moment că vaccinarea creşte riscul acestor evenimente trombotice, trombo-embolice, embolie pulmonară, atâta timp cât aceste evenimente sunt similare ca frecvenţă cu cele raportate în rândul populaţiei generale nevaccinate” a mai declarat coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si