Parlamentul a adoptat un amendament la Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 108/2020, care are ca obiect de reglementare includerea în categoria locurilor de muncă în condiţii speciale a unor activităţi încadrate în grupa 1 de muncă din industria de armament.

Citeste si: Drumarii amenință că nu mai deszăpezesc șoselele în această iarnă

Angajații din industria de armament, condiții grele de muncă

Cum justifică deputații includerea angajaților din producția de armament în grupa 1 de muncă: "aceste condiţii de muncă nu pot fi ameliorate prin modificări ale tehnologiei folosite de către angajatori, fiind necesar ca persoanele care lucrează în aceste locuri de muncă să beneficieze de pensie pentru limita de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare cu 13 ani, pentru un stagiu de cotizare de cel puţin 25 de ani realizat în aceste activităţi".

Citeste si: Un monolit misterios a fost descoperit din întâmplare în mijlocul deșertului- FOTO  

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Proiectul a fost adoptat și de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz. Au votat "pentru" 190 de deputaţi, unul a votat "împotrivă", iar 26 s-au abţinut.

Ce beneficii au angajații de acum înainte

Persoanele care au avut activitate la locurile de muncă din industria de armament "beneficiază de pensie pentru limita de vârsta cu reducerea vârstei standard de pensionare cu 13 ani, pentru un stagiu de cotizare de cel puţin 25 de ani realizat în aceste activităţi".

 

Activităţile din industria de armament la care face referire acest proiect de lege sunt, potrivit Digi24: fabricarea, manipularea, transportul nitroglicerinei, explozivilor, pulberilor negre, pulberilor fără fum, produselor pirotehnice în unităţile de producţie a explozivilor precum şi fabricarea nitrocelulozelor şi a celuloidului în aceleaşi unităţi de producţie a explozivilor; fabricarea muniţiilor şi a elementelor de muniţii, locurile de muncă în care se execută operaţii cu exploziv de iniţiere, exploziv cu caracteristică de sensibilitate mare, precum şi locurile de muncă în care se execută operaţii cu explozivi aromatici, la care angajaţii vin în contact direct cu aceştia; operaţii de distrugere a muniţiilor încărcate şi a elementelor de muniţii încărcate, a pulberilor, a explozivilor şi a produselor pirotehnice; delaborarea muniţiilor şi a elementelor pirotehnice încărcate cu substanţe explozive sau incendiare.

Pensiile celor care au activat în grupa I de muncă au crescut semnificativ anul trecut, fiind recalculată vechimea în muncă. În aceste categorii de angajaţi cu condiții speciale de muncă intră salariații din minerit, siderurgie, construcţii, căi ferate şi alte domenii. 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si