O nouă furtună pe piețele financiare. "Panica se transmite în lanț din SUA până în Japonia"
Piețele financiare din întreaga lume se confruntă, luni 5 august, cu începutul unui nou fenomen de prăbușire accelerată, după ce datele statistice privind economia SUA au provocat un val de panică în Asia.
Piețele bursiere din Asia se prăbușesc după temerile de recesiune din SUA. Acțiunile au scăzut masiv pe bursa din Tokyo, luni 5 august, transmite The Guardian.
Temerile de alte tulburări ale pieței se adâncesc după ce datele economice din SUA au speriat investitorii.
UPDATE 13.00. Scad puternic și bursele europene. Indicele CAC al bursei de la Paris a scăzut cu 2,3%, în timp ce DAX-ul german a pierdut 2,7%. Situația este identică pentru FTSE din Londra, care a scăzut cu 2,8%.
Băncile și acțiunile companiilor din tehnologie se numără printre marile pierderi bursiere din Europa.
UPDATE. Nori negri pe Wall Street și în Europa
UPDATE 11.00. Bursa americană va deschide pe roșu în cursul zilei de astăzi, după cum arată contractele futures pe acțiunile americane. Potrivit estimărilor, indicele Dow Jones Industrial Average va scădea cu aproximativ 600 de puncte, sau 1,5%, iar indicii S&P 500 și Nasdaq-100 sunt în scădere cu 2,8%, respectiv 4,9%.
La câteva ore de la deschiderea bursei din Londra, indicele FTSE 100 al celor mai mari companii listate pe bursa engleză a scăzut sub pragul de 8.000 de puncte pentru prima dată din aprilie. Este vorba de o scădere de 2,3%.
Situația cea mai gravă este în Japonia, unde indicele acțiunilor Nikkei 225 a scăzut cu peste 10% la sfârșitul tranzacționării – atingând cel mai scăzut nivel de la sfârșitul anului trecut.
Și alte piețe din Asia-Pacific sunt, de asemenea, în scădere puternică. Indicele Kospi din Coreea de Sud a scăzut cu peste 8% în tranzacțiile de după-amiază, iar S&P/ASX 200 din Australia cu 3,5%.
Se așteaptă pierderi suplimentare în Europa și pe Wall Street astăzi, potrivit sursei citate.
Panică în rândul investitorilor din Asia
Vânzările de acțiuni cauzate de panică lovesc astăzi piețele financiare, a explicat Kyle Rodda, analist senior al pieței financiare.
"Piețele sunt în criză și este o mare de roșu în întreaga lume. Există multe lucruri neclare și în mișcare, dar este esența lucrurilor este următoarea: o încetinire care se profilează a economiei SUA a pus îndoieli cu privire la creșterea economică globală. Mișcarea a declanșat o vânzare a dolarului american și o creștere a yenului", a explicat analistul financiar.
Creșterea tensiunilor din Orientul Mijlociu a lovit piețele bursiere încă din weekend.
Tot mai multă lume consideră iminent un atac iranian de represalii asupra Israelului.
Indicele de referință al Arabiei Saudite a scăzut duminică cu 2,4%, iar indicele blue-chip al Egiptului a scăzut cu 2,9%.
Cu siguranță există multă frică în sistem, așa cum este ilustrat de „indicatorul fricii” de pe Wall Street – indicele Vix al turbulențelor așteptate pe piața bursieră din SUA – care a crescut săptămâna trecută.
Cea mai puternică scădere a bursei din Tokyo din 1987 încoace
Ziua de tranzacționare s-a încheiat la Tokyo, iar indicele acțiunilor Nikkei 225 din Japonia a suferit o scădere de peste 12%.
Media Nikkei de referință a Japoniei a scăzut cu 12,40%, până la 31.458,42, o scădere de 4.451 de puncte, în timp ce indicele Topix a scăzut cu 12,48% la 2.220,91.
Potrivit Reuters, aceasta este o scădere record de puncte zilnice pentru Nikkei și cea mai mare pierdere procentuală de la episodul "Lunea Neagră" din 1987.