Close sidebar
Close sidebar

O rachetă SpaceX, scăpată de sub control, va intra în coliziune cu Luna

O rachetă SpaceX, a magnatului și exploratorului spațial Elon Musk, se află în curs de coliziune cu Luna, după ce a petrecut aproape șapte ani zburând necontrolat prin spațiu, spun experții citați de The Guardian.

Sorin Negru,

Luna, lovită de o rachetă SpaceX. „Acesta este primul caz neintenționat de gunoi spațial care lovește Luna”, a comentat un astronom.

[Sursa foto: PixaBay]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Evenimentul astronomic fără precedent este așteptat să se producă în următoarele săptămâni, cel mai probabil la începutul lunii martie 2022. Există încă multe aspecte imprevizibile în ceea ce privește locul și amploarea impactului, iar oamenii de știință avertizează că este pentru prima dată când Luna e lovită neintenționat de un "gunoi spațial" pământean. 

Citeste si: Imagini alarmante din spațiu. Ce a observat un astronaut

Cum s-a "pierdut" racheta SpaceX

Racheta SpaceX a fost lansată din Florida în februarie 2015, ca parte a unei misiuni interplanetare prin care s-a urmărit lansarea unui satelit meteorologic spațial.

Dar după ce a finalizat o ardere lungă a motoarelor sale, în drumul său spre aşa-numitul punct Lagrange- o poziţie neutră din punct de vedere gravitaţional de patru ori mai departe decât Luna şi în linie directă cu Soarele, a

doua treaptă a rachetei a fost abandonată, potrivit The Guardian.

Citeste si: Descoperire incredibilă făcută de NASA pe planeta Marte

În acest stadiu, racheta era suficient de departe de Pământ și nu avea suficient combustibil pentru a se întoarce în atmosfera Terrei, dar îi lipsea și „energia necesară pentru a scăpa de gravitația sistemului Pământ-Lună”, a explicat meteorologul Eric Berger într-o postare recentă pe Ars Technica.

„Deci a urmat o orbită oarecum haotică din februarie 2015”, a adăugat Berger.

Citeste si: Pensia infimă pe care o primește Ilie Năstase, după recalculare! Fostul tenismen este șocat: „Nu am primit nimic în plus, nici măcar un leu”- kanald.ro

Citeste si: Tânăra care a scăpat din casa lui Gherghe Dincă rupe tăcerea: „Eram însărcinată și...”- wowbiz.ro

Citeste si: VIDEO. Momentul incredibil în care o polițistă sare din autospecială, pe fereastra mașinii unui șofer căruia i se făcuse rău la volan- antena3.ro

Racheta SpaceX a fost lansată inițial din Florida în februarie 2015, ca parte a unei misiuni interplanetare prin care s-a urmărit lansarea unui satelit meteorologic spațial.

[Sursa foto: PixaBay]

Când va avea loc impactul cu Luna

Astronomii cred că racheta – în greutate de patru tone de „deșeuri spațiale” – este pe cale să se intersecteze cu Luna la o viteză de aproximativ 2,58 km/s în câteva săptămâni.

Bill Gray, specializat în crearea de software pentru urmărirea obiectelor din apropierea Pământului, asteroizii, planetele minore și cometele, a spus că treapta superioară a lui Falcon 9 va lovi foarte probabil partea îndepărtată a Lunii, lângă ecuator, pe data de 4 martie.

Citeste si: Pe lângă planeta noastră va trece un asteroid mai mare decât cea mai înaltă clădire de pe Pământ

Expertul a spus, într-o postare recentă pe blogul său, că obiectul „a făcut un zbor lunar apropiat pe data de 5 ianuarie”, dar va avea „un impact probabil pe 4 martie”.

„Acesta este primul caz neintenționat de gunoi spațial care lovește Luna”, a adăugat Bill Gray. Locul exact pe care îl va lovi racheta rămâne necunoscut din cauza efectului imprevizibil al forței soarelui și „ambiguității în măsurarea perioadelor de rotație”, care i-ar putea modifica ușor orbita.

Citeste si: VIDEO Bogdan de la Ploiești și Cristina Pucean nu mai formează un cuplu! Mesajul pe care artistul l-a lăsat pe rețelele de socializare. „Acesta este ultimul meu răspuns în legătură cu fosta mea relație.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul Melissei, fiica lui Alin Oprea, pentru tatăl ei. Larisa Oprea abia acum l-a făcut public printre lacrimi: "Dacă o data în viața ta spuneai adevărul..."- radioimpuls.ro

Citeste si: VIDEO. Momentul incredibil în care o polițistă sare din autospecială, pe fereastra mașinii unui șofer căruia i se făcuse rău la volan- antena3.ro

„Aceste efecte imprevizibile sunt foarte mici. Dar se vor acumula de acum până pe 4 martie”, a scris Gray, adăugând că sunt necesare observații suplimentare pentru a rafina ora și locația exactă a impactului.

Coliziunea cu Luna va fi văzută de pe Pământ?

Cu privire la întrebarea dacă coliziunea ar putea fi văzută de pe Pământ, Gray spune că probabil va rămâne neobservată. „Chiar dacă impactul ar avea loc pe partea apropiată de noi, el s-ar produce la câteva zile după Luna Nouă”, a explicat omul de știință.

Jonathan McDowell, un astrofizician la Universitatea Harvard, a confirmat că e probabil ca impactul să aibă loc pe 4 martie, dar „nu va fi mare lucru”.

Cu toate acestea, pasionații de spațiu cred că impactul ar putea oferi date valoroase. Berger crede că evenimentul va permite observarea materialului subteran ejectat de lovirea rachetei, în timp ce Gray se așteaptă la „un anumit impact lunar”.

„Știm deja ce se întâmplă când un obiect spațial lovește Pământul; nu sunt multe de învățat din asta”, a mai spus el.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI