Doi dintre studentii participanti la acel experiment au suferit efecte secundare ”care le-au periclitat vietile”, afirma presa britanica. Reprezentantii Universitatii Northumbria au declarat la Tribunalul Coroanei din Newcastle ca ”regreta profund si sincer” acel experiment, in urma caruia institutia de invatamant superior a primit o amenda de 400.000 de lire sterline.

Alex Rossetta si Luke Parkin, doi studenti la facultatea de Stiinte sportive, au primit fiecare echivalentul a 300 de cesti de cafea.

Ei au fost internati in sectia de terapie intensiva pentru a face dializa, dupa ce acea eroare de calcul le-a produs efecte secundare.

Procurorul Adam Farrer a declarat in sala de judecata ca acea supradoza de cafea ”ar fi putut foarte usor sa le fie fatala”.

Peter Smith, avocatul apararii, a spus ca reprezentantii universitatii ”insista asupra faptului ca iau foarte in serios sanatatea studentilor si corpului profesoral”.

Testul efectuat

Cei doi studenti s-au oferit sa participe la un test realizat in martie 2015, conceput pentru a masura efectele cofeinei asupra organismului uman in timpul exercitiilor fizice.

Ei au primit 30 de grame de cofeina in loc de 0,3 grame (limita admisa, n.r.), a precizat Adam Farrer.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Decese au fost raportate dupa un consum de 18 grame de cafea, a adaugat acelasi procuror.

Universitatea britanica a renuntat sa mai foloseasca tablete de cofeina si a optat pentru cafeaua pudra.

Calculul aferent cantitatilor de cafea oferite voluntarilor din acel experiment a fost facut de pe un telefon mobil, iar punctul zecimal a fost plasat eronat si nu a existat o analiza a riscurilor.

Ambii studenti au beneficiat de o recuperare completa, chiar daca Alex Rossetta a raportat tulburari ale memoriei de scurta durata.

Universitatea Northumbria si-a recunoscut vinovatia la acuzatia de incalcare a normelor de sanatate si siguranta, in cadrul unei audieri in instanta, ce a avut loc luna trecuta.

Aceasta institutie de invatamant superior are peste 30.000 de studenti si dispune de un buget de aproape 250 de milioane de lire sterline.

Sursa: News.ro

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si