Colindele
Mersul la colindat este unul dintre cele mai importante obiceiuri practicate de români cu ocazia Crăciunului. În trecut, colindele aveau o însemnătate ritualică, prin care oamenii făceau urări pentru fertilitate, rodire sau belșug. Astăzi, colindele reprezintă niște cântece și poezii legate de evenimentul nașterii lui Iisus Hristos. În funcție de regiunea țării în care locuiesc, românii merg la colindat în Ajunul Crăciunului sau în prima zi (25 decembrie) de Crăciun.
În anumite zone, românii colindă și în Ajunul Crăciunului și în prima zi de Crăciun. Există și o parte mai puțin frumoasă a colindelor, deoarece anumiți oameni le folosesc, în special în București, ca un instrument de cerșetorie.
Tradiția spune că ar fi bine să-i întâmpinăm pe colindători cu casa curată și ordonată, precum și diverse băuturi, fructe și preparate culinare, cum ar fi apă, vin, sarmale, colaci, friptură de porc, țuică, mere, portocale, nuci și cozonaci.
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
În cazul în care vrei să te pregătești așa cum trebuie să-i primești pe colindători, noi te sfătuim să nu lași totul pe ultima sută de metri. Dacă nu ai timp să gătești ceva și nici ești de acord să le oferi colindătorilor băuturi alcoolice, cumpără niște portocale, mere, nuci, covrigi și colaci, și fă cafea și ciocolată caldă. Cu siguranță că oamenii care o să te colinde vor aprecia să primească fructe, covrigi, colaci și cafea sau ciocolată caldă.
Tăiatul porcului
Dacă o să întrebi 100 de români pe stradă, probabil că mai mult de jumătate dintre ei nu o să poată să-ți răspundă pertinent la întrebarea „De ce se taie porcul înainte de Crăciun?”. Tăiatul porcului, un obicei extrem de controversat în 2018, amintește de jertfele de animale pe care le practicau diverse popoare ale lumii, cu mii de ani în urmă.
Conform tradiției, se crede că, prin sacrificarea porcului, noul an o să vină cu belșug, noroc și fertilitate. În trecut, porcul se tăia pe 20 de decembrie, de Ignat, însă, în prezent, oamenii sacrifică animalele la începutul lunii decembrie, ca să aibă suficient timp la dispoziție pentru pregătirea tuturor preparatelor necesare pentru mesele de Crăciun și de Anul Nou. Bărbații sunt cei care sacrifică porcii, prin înjunghiere în zona gâtului.
După înjunghiere, porcii sunt pârliți, curățați și tranșați. Bărbații pârlesc, curăță și tranșează porcii, iar femeile din gospodării transformă carnea în bucate. În 2018, pentru mulți români, tăierea porcului reprezintă o ocazie perfectă pentru reunirea întregii familii.
Aranjarea casei și decorarea bradului
Așa cum am scris mai sus, tradiția Crăciunului ne cere să întâmpinăm colindătorii într-o casă curată și ordonată.
Locuința curată și ordonată este un semn că ești pregătit să începi cu bine anul ce va urma. Ca să-ți faci lună toată casa ar fi bine să începi să șmotruiești cu măcar două săptămâni înainte de sărbătoarea Crăciunului. Sfatul nostru este ca să nu te apuci de curățenie până nu evaluezi obiectiv situația din casa ta și până nu îți faci un plan „de bătaie”. După evaluare și plan, o să îți dai seama ce ai de făcut și cât o să dureze.
Curățenia din locuință ar fi bine să fie urmată de nevoie pregătirea decorațiunilor și aranjamentelor. Bineînțeles, bradul (natural sau artificial) o să reprezinte elementul central al decorațiunilor și aranjamentelor de Crăciun. În prezent, bradul se împodobește ca să-i servească lui Moș Crăciun, un personaj mitologic, drept element în jurul căruia să-și așeze cadourile. În cazul în care nu te-ai hotărât dacă să optezi pentru un brad natural sau pentru unul artificial, noi îți recomandăm să alegi un brad natural, însă la ghiveci. Un brad la ghiveci are următoarele avantaje: se întreține foarte ușor, lasă natura să ajungă în locuința ta și poate fi plantat, la primăvară, în fața blocului sau în curtea casei.
În ceea ce privește decorațiunile pentru brad și casă, ar fi indicat să nu folosești foarte multe obiecte diferite și nici mai mult de trei culori. De asemenea, este obligatoriu să-ți decorezi locuința atât la interior cât și la exterior. Coronițele din crenguțe de brad, globuri și fructe uscate merg de minune și la interior, și la exterior. Pentru decorarea locuinței la interior, folosește-te și de câteva aranjamente de Crăciun cu lumânări, pe care să le așezi în toate încăperile importante din locuință. Așa cum ți-am spus mai sus, nu utiliza mai mult de trei culori. Alege dintre următoarele nuanțe, pentru că toate sunt culorile Crăciunului: verde, auriu, argintiu, roșu și alb.
Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro