Close sidebar
Close sidebar

Omicron se poate transmite de la o persoană la alta, fără ca acestea să fie în contact

Experții au ajuns la concluzia că distanțarea socială nu mai este atât de eficientă precum în cazul celorlalte tulpini.

Diana Bostan,

Omicron se poate transmite de la o persoană la alta, fără ca acestea să fie în contact.

[Sursa foto: istockphoto]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Specialiștii susțin că persoanele infectate cu COVID-19 pot elibera particule și picături de fluide respiratorii, care conțin virusul SARS CoV-2 în aer, atunci când expiră și nu numai. Astfel că, omicron se poate transmite de la o persoană la alta, fără a intra în contact.

Cum explică experții acest lucru

Picăturile sau particulele de aerosoli variază într-o gamă largă de dimensiuni – de la vizibil la microscopic. Odată ce picăturile și particulele infecțioase care poartă virusul și transmit infecția sunt expirate, acestea se deplasează cu ușurință către alte persoane.

Astfel încât, în spațiile închise, picăturile și particulele foarte fine continuă să se răspândească prin aer și transmit infecția. 

Deoarece COVID-19 se transmite prin contactul cu fluidele respiratorii purtătoare de virus infecțios SARS-CoV-2, o persoană poate fi expusă de la o altă persoană infectată care tușește sau vorbește în apropierea ei. De asemenea, poate fi expusă prin inhalarea particulelor de aerosoli răspândite de persoana infectată la o anumită distanță.

Citeste si: BREAKING NEWS! Cutremur în urmă cu câteva minute în România! Ce magnitudine a înregistrat și unde s-a resimțit- kanald.ro

Citeste si: Oana Lis, în doliu! Mesajul dureros transmis în urmă cu puțin timp: “Nu știi niciodată când vorbești ultima oară cu un om”- wowbiz.ro

Citeste si: VIDEO Imagini din timpul cutremurului de 5,4 care a zguduit România. S-a simțit și în țările vecine- antena3.ro

Citeste si: Procentul probelor cu noua tulpină Omicron a urcat la 100%. E posibil ca România să fi atins imunitatea de turmă

Inhalarea virusului în aer poate avea loc la distanțe mai mari de 2 metri

Mai mult decât atât, particulele pot rămâne în aer după ce persoana infectată a părăsit camera – ele pot rămâne în aer ore în șir în unele cazuri.

Deși riscul de infecție prin inhalarea particulelor purtătoare de virus scade în general odată cu distanța față de persoanele infectate, unele circumstanțe cresc riscul de infecție:

 

  • atunci când sunteți într-o cameră închisă, în special în medii în care ventilația este inadecvată
  • în timpul activităților care cresc emisia de fluide respiratorii, precum strigatul, cântatul sau exercițiile fizice
  • când timpul de expunere este lung (mai mult de câteva minute)
  • în spații aglomerate, în special când masca este purtată necorespunzător

Citeste si: Ce vitamină te ajută cel mai mult dacă ai COVID-19

 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI