Omletă de post rețetă fără ouă.  Consideri omleta un mic dejun perfect? Dacă nu te poţi despărţi de ea în zilele în care vrei să ţii post trebuie să ştii că există o soluţie ca să faci omleta fără ouă

Omletă de post rețetă fără ouă. Ingrediente

  • tofu simplu sau afumat, pe care să-l fărâmiţezi cu mâna
  • 2 linguri cu ulei de măsline
  • o ceapă mică, tăiată mărunt
  • o jumătate de ardei roşu, feliat subţire
  • 2 ciuperci, feliate subţire (opţional)
  • roşii uscate, în ulei (opţional)
  • 1/2 linguriţă de turmeric (sau curry)
  • sare
  • piper negru
  • pătrunjel proaspăt sau rucola.

Omleta de post reteta fara oua
Omleta de post reteta fara oua

Omletă de post rețetă fără ouă. Cum se prepară

Se pune uleiul într-o tigaie şi se căleşte puţin ceapa, după care se adaugă ardeii, ciupercile şi tofu.

Se condimentează şi se lasă pe foc până când se călesc puţin şi se întrepătrund bine aromele.

Omletă de post rețetă fără ouă.  Omleta de post se ornează cu rucola sau pătrunjel proaspăt.

Brânza tofu care este făcută din soia aduce un aport însemnat de proteine, calciu şi grăsimi sănătoase.

Administraţia pentru Medicamente şi Alimentaţie din SUA susţine că folosirea zilnică a 25 grame de proteine din soia cu o alimentaţie săracă în grăsimi saturate şi colesterol poate reduce riscul bolilor de inimă, scrie eva.ro.

Omleta de post reteta fara oua
Omleta de post reteta fara oua

Omletă de post rețetă fără ouă. Beneficiile și contraindicațiile brânzei tofu

Omletă de post rețetă fără ouă.  În perioada postului, tofu este alegerea multor român pentru masa de dimineață. Află din ce este făcut tofu și ce contraindicații și beneficii are!

Citeste si: Salata de boeuf de post. Rețeta care te va cuceri

Tofu este o branza facuta din laptele obtinut din boabe de soia. Bineinteles, aceasta nu contine gluten si nici colesterol.

Omleta de post reteta fara oua
Omleta de post reteta fara oua

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Au plătit 4.400 de euro pe o vacanță de lux, în Egipt, dar realitatea arăta complet diferit față de poze: Am avut un șoc- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

Originara din China, aceasta branza vegetala este extrem de sanatoasa, continand cantitati mari de proteine, fier si calciu.

Brânza tofu. O sursă de proteine

Tofu a devenit popular mai ales după ce vegetarienii şi veganii îl consideră o sursă excelentă de proteine. Tofu este făcut din soia şi, în majoritatea timpului, soia nu este bună pentru sănătatea organismului tău. De fapt, soia este unul dintre cele mai modificate genetic alimente din lume, iar tofu este obţinut din boabe de soia, apă şi un agent cuagulant.

Citeste si: Ciorbă de post. Rețeta-minune de primăvară care îți detoxifică organismul

Branza tofu se gaseste in comert in diferite forme, cu consistente diferite. Aceasta se poate consuma ca atare, dar si gatita. Iata cum sa alegi branza, in functie de modul in care ai de gand sa o consumi:

Branza tofu tare sau foarte tare isi mentine textura daca este gatita la temperaturi inalte, asa ca e potrivita pentru gratar, tigaie sau cuptor.

Branza tofu de consistenta medie este ideala pentru salate si supe.

Omleta de post reteta fara oua
Omleta de post reteta fara oua

Crema de branza este ideala pentru sosuri, dar si smoothie-uri.

Citeste si: Pricomigdale. Ce sunt, de fapt, pricomigdalele? Multă lume nu știe acest adevăr

100 de grame de tofu are 70 de calorii.

Brânza tofu. Beneficii

Mentine sanatatea cardiovasculara – izoflavonii din soia contribuie la reducerea nivelulul colesterolului “rau” (n.r. LDL) din sange, reducand astfel riscul de hipertensiune arteriala si ateroscleroza.

Tofu. Diabet de tip 2

Persoanele care sufera de diabet sunt adesea afectate si de boli renale, ceea ce duce la eliberarea unei cantitati mari de proteine in urina. Studiile arata ca proteinele din soia nu sunt eliberate in cantitate atat de mare in urina, in comparatie cu proteinele de origine animala.

Omleta de post reteta fara oua
Omleta de post reteta fara oua

Citeste si: Pipote de curcan: Adevărul despre aceste organe!

Brânza tofu. Reduce riscul de osteoporoza

Izoflavonii din branza tofu impiedica procesul de pierdere a densitatii osoase, fortificand totodata oasele. De aceea aceasta branza este recomandata mai ales femeilor la menopauza, conform doc.ro.

Omletă de post rețetă fără ouă. Amelioreaza simptomele menopauzei 

Unele studii sugereaza, de asemenea, ca alimentele pe baza de soia pot ameliora simptomele menopauzei datorita continutului mare de estrogen.

Reduce riscul de cancer de san 

Potrivit unor studii facute recent, femeile care consuma soia in mod regulat au risc de cancer mai mic decat cele care nu consuma alimente pe baza de soia. Acest lucru se datoreaza tot concentratiei mari de izoflavoni, care influenteaza si ciclul menstrual, dar si nivelul de estrogen din organism.

Citeste si: Ceafa de porc este nelipsită de pe mesele românilor. Avertismentul medicilor pentru cei care o consumă frecvent

Oamenii de stiinta sunt de parere ca branza tofu poate reduce daunele hepatice produse de anumite boli, insa totodata si ca ar putea ameliora afectiunile mintale specifice imbatranirii – dementa, Alzheimer. Este nevoie, insa, de cercetari suplimentare pe aceste teme.

Omleta de post reteta fara oua
Omleta de post reteta fara oua

Citeste si: Motivul pentru care Andreea Mantea a apărut umflată la față în ultimele zile, pe micile ecrane. Vedeta TV le spune urmăritorilor ce s-a întâmplat cu ea. „Tremur de durere. Iau foarte multe pastile.”- kfetele.ro

Citeste si: Roger Nores, prietenul lui Liam Payne, îl dă în judecată pe tatăl artistului după ce a fost acuzat de ucidere- radioimpuls.ro

Citeste si: Judecătorii au motivat de ce l-au lăsat pe Iohannis fără două case. ANAF: Se vor face demersuri pentru recuperarea "fructelor neculese"- antena3.ro

Pentru consumul ca atare, poti alege orice tip de branza tofu.

Omletă de post rețetă fără ouă. Contraindicatii

In general, consumul de tofu este sanatos si sigur. Exista insa situatii in care e bine sa eviti produsele pe baza de soia sau sa le consumi in cantitati limitate.

Tofu.  De pilda, persoanele care sufera de afectiuni tiroidiene, mai exact de hipotiroidism, ar trebui sa evite tofu pentru ca soia este bogata in goitrogeni – substante care impiedica formarea hormonilor tiroidieni, deja deficitara la acesti pacienti.

Citeste si: Cartofi prajiti cu branza rasa. Ce se intampla in organismul tau cand mananci aceasta combinatie

De asemenea, si pacientele cu tumori mamare sunt sfatuite sa evite soia, intrucat aceasta este bogata in estrogeni, ceea ce inseamna ca poate favoriza cresterea masei tumorale.

Copiii foarte mici ar trebui sa nu consume branza tofu, intrucat izoflavonii din soia pot avea un efect negativ asupra dezvoltarii organelor genitale ale acestora.

Daca te afli intr-una dintre aceste categorii cu risc crescut, discuta cu medicul tau despre consumul de soia, precum si despre cantitatea permisa.

Motive pentru care nu ar trebui să manaci tofu:

Omletă de post rețetă fără ouă. Modificări genetice

În prezent, 90% din soia care se cultivă la nivel mondial este modificată genetic. În general, produsele modificate genetic sunt bănuite că fiind cauza multor probleme de sănătate întrucât distrud bacteriile bune din sistemul digestiv şi, în acelaşi timp, afectează modul în care funcţionează acesta.

Omleta de post reteta fara oua
Omleta de post reteta fara oua

Citeste si: Varza de Bruxelles: Adevărul despre această legumă pe care niciun medic nu îl spune

Funcţionarea precară a tiroidei

Tofu este obţinut din soia care conţine compuşi goitrogenici, aceştia nu doar că blochează hormonii tiroidieni, ci şi interferează cu producţia de hormoni tiroidieni lucru ce cauzează în special hipotiroidismul.

Tofu. Dificultăţi digestive

Soia nefermentată conţine inhibitori ai enzimelor care blochează acţiunea enzimelor pancreatice şi a altor enzime necesare digestiei proteinei. Acest lucru nu doar că afectează procesul digestiv ci cauzează şi probleme ale pancreasului, scrie sfatulparitilor.ro.

Citeste si: Ce mâncăm ca să trăim mai mult? Alimente accesibile recomandate de nutriționist

Printre problemele digestive cauzate de deficienţă de enzime se numără balonarea, indigestia etc.

 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si