Joi, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că deficitul bugetar, la finele lunii octombrie, este de 29 miliarde de lei, reprezentând 2,8% din PIB, indicator care a depăşit deja ţinta pentru întregul an 2019. Vineri, Orban a spus că deficitul bugetar a fost mascat pe spinarea mediului de afaceri.
Citeste si: Dăncilă: Ce a căutat preşedintele României la instalarea ministrului MAI când este candidat şi avem alegeri prezidenţiale?
”Acest deficit bugetar este mascat, pentru că acest deficit este mai mare şi am să vă spun cum a fost menţinut totuşi sub 3%. E foarte simplu: pe spinarea mediului de afaceri. O şmecherie utilizată este întârzierea rambursărilor de TVA către firme. Mi-e greu să calculez întârzierea medie care există, dar este foarte mare, este probabil de peste 90 de zile întârzierea în rambursările de TVA”, a spus Orban.
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
El a precizat că sumele restante care trebuiau plătite către firme din rambursările de TVA se cifrează la cel puţin 5 miliarde. În acest fel, Guvernul a menţinut deficitul folosind banii firmelor. Astfel, a privat firmele de bani care puteau fi folosiţi în rulaj, potrivit premierului.
Citeste si: Cum s-a pregătit Valentina Pelinel pentru eliberarea lui Cristi Borcea! Afaceristul a fost, cu siguranță, încântat EXCLUSIV
România va continua să înregistreze o creştere economică puternică în 2019, de 4,1%, susţinută de consum şi de redresarea investiţiilor, dar majorarea pensiilor va duce la o creştere semnificativă a deficitului bugetar, care va atinge 3,6% din PIB în acest an şi peste 4% din PIB în 2020 şi 2021, potrivit estimărilor economice publicate joi de Comisia Europeană.