Guvernul pregătește măsuri dure pentru piața de energie. Conform europarlamentarului PSD Mihai Tudose, banii pe care îi va obține statul de la companiile din energie vor ajunge într-un fond de solidaritate și vor fi folosiți pentru compensarea facturilor.

Banii vor acoperi costurile plafonării prețurilor la energie

Acesta a precizat că va exista un preț de referință, care va include prețul de achiziție al energiei, o marjă pentru investiții și o marjă de profit, iar sumele peste acest preț de referință vor merge într-un fond de solidaritate.

Banii vor fi folosiți pentru a acoperi costurile plafonării prețurilor la energie pentru populație și companii.

Citeste si: Un mort și patru răniți într-un accident grav în Pasul Mestecăniș

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

"Pe pachetul de energie am sa va spun principiile la care am convenit si care inteleg ca vor fi prinse in ordonanta ce va trece in prima sedinta de Guvern. Elementele de noutate sunt urmatoarele: apare notiunea de pret de referinta calculat pe o formula complicata, care are ca baza pretul de achizitie, recunoasterea unor investitii si o cota de profit. Ceea ce depaseste acest pret de referinta, la vanzare, va intra intr-un fond de solidaritate, intr-un cont deschis la Ministerul de Finante, de unde se va plati compensarea acordata consumatorului final.

Adica persoane fizice, persoane juridice.

Un element de noutate aici este ca apare si contingentare, daca vreti, la anumite cantitati. Incurajam si compensam, dar trebuie sa avem un punct de referinta si la consumurile anterioare, de un an, de doi ani, nu merge la nesfarsit",  a explicat, marti, europarlamentarul PSD Mihai Tudose.

Măsura ar trebui să se aplice de la 1 septembrie până la 31 august 2023

Tot el a mai precizat ca au aparut pe piață băieții deștepti din energie, odată cu liberalizarea pieței. La fel ca șeful PSD, Marcel Ciolacu, Tudose susține că liberalizarea nu s-a realizat așa cum ar fi trebuit.

Citeste si: Mesaje septembrie 2022: Cele mai frumoase urări pentru prima zi de toamnă

Măsura ar trebui să se aplice de la 1 septembrie până la 31 august anul viitor.

Actuala legislație a impus plafoane de preț pentru consumatori, respectiv 0,68 lei/kWh pentru un consum mediu lunar mai mic sau egal cu 100 de kWh, și 0,8 lei/kWh pentru un consum mediu lunar cuprins între 100 și 300 kWh, pentru energie electrică. Pentru gaze, prețul maxim este de 0,31 lei/kWk, indiferent de cantitatea consumată. Plafoanele includ TVA și se aplică distribuitorilor care alimentează consumatorii finali.

Citeste si: Un bărbat a murit în timp ce întindea rufe la uscat

Materialul complet îl puteți urmări în cadrul jurnalului Știrile Kanal D de la ora 19:00.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si