Pentru respingere s-au pronunţat 85 de parlamentari, iar împotrivă, 33.
Legea de aprobare a Ordonanţei a venit cu raport de respingere de la Comisia juridică din Senat.
Ordonanţa va fi trimisă Camerei Deputaţilor, care e forul decizional în acest caz.
Raportul de respingere a OUG a fost adoptat prin votul senatorilor PSD şi al celor de la UDMR. Aceasta în condiţiile în care liderul UDMR Kelemen Hunor a anunţat că a trimis o scrisoare oficială Avocatului Poporului, după publicarea în Monitorul Oficial a OUG, considerând că ”este inacceptabilă schimbarea mascată a sistemului electoral, mai multe puncte
Legea de aprobare a ordonanţei va fi trimisă plenului Senatului, împreună cu raportul de respingere. În final, legea va ajunge la Camera Deputaţilor, care este forul decizional.
Ordonanţa de Urgenţă privind alegerile parlamentare anticipate, adoptată de Guvernul Orban în ultima şedinţă înaintea demiterii, a fost publicată vineri în Monitorul Oficial.
Citeste si: Miniştrii Guvernului Orban II, aceiaşi ca în actualul Cabinet, audiaţi de comisiile de specialitate
De asemenea, alegătorii vor putea vota la orice secţie de vot din ţară sau din străinătate, în baza unui act de identitate valabil în ziua votării.
Data alegerilor anticipate se stabileşte cu cel puţin 50 de zile înaintea votării.
Citeste si: Ordonanţa de Urgenţă privind alegerile parlamentare anticipate a fost publicată în Monitorul Oficial
Avocatul Poporului, Renate Weber, a anunţat că instituţia va decide săptămâna aceasta dacă va sesiza Curtea Constituţională în legătură cu ordonanţa de urgenţă privind alegerile anticipate.
Premierul Ludovic Orban a declarat, marţi seară, după respingerea OUG privind anticipatele de Comisia juridică din Senat, că există un grup Ultras al PSD ”care nu mai are nicio urmă de raţiune şi de bun simţ, care dă votul orbeşte, fără să analizeze actele normative”.