Pachetul financiar de 9 miliarde de euro pentru Ucraina are nevoie de susţinerea tuturor statelor membre UE şi a Parlamentului European. Există încă dispute și nelămuriri cu privire la anumite aspecte ale acordului.
Citeste si: Klaus Iohannis, anunț despre proiectul Via Carpathia, "autostrada" care va lega Marea Baltică de Marea Neagră
Spre exemplu, anumite ţări din UE, inclusiv Slovacia, au ridicat întrebarea dacă împrumuturile nu sunt o variantă mai bună pentru a sprijini Ucraina, susţin surse din apropierea acestui dosar.
Citeste si: Angela Merkel, posibil negociator între Rusia și Ucraina? Ce a anunțat Kremlinul
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
Alte state membre, inclusiv Danemarca, se întreabă dacă oferirea de granturi nu ar submina credibilitatea Ucrainei pe pieţele financiare.
În ce constă noul program UE de ajutor pentru Ucraina
Noul program de asistenţă financiară pentru Ucraina ar consta în împrumuturi pe 25 de ani, cu o perioadă de graţie de 10 ani la rambursarea principalului, au declarat pentru Bloomberg trei surse apropiate dosarului, care au adăugat că plata dobânzilor va fi acoperită de la bugetul UE.
Citeste si: Soția lui Volodimir Zelenski, nou interviu despre clipele de coșmar prin care a trecut de la începutul războiului
Finalul săptămânii în curs ar putea vedea acordul parafat, în contextul în care liderii stetelor UE urmează să se întâlnească joi şi vineri la Bruxelles pentru a discuta planul de reconstrucţiei a Ucrainei precum şi cererea sa de aderare la blocul comunitar.
Subiecte de dispută între statele UE
Comisia Europeană insistă să utilizeze un instrument bazat pe împrumuturi, în timp ce Germania promovează utilizarea granturilor pentru a evita o majorare a poverii datoriei externe a Ucrainei.
Un alt punct de dispută este cât de multe garanţii vor putea oferi guvernele naţionale pentru a susţine împrumuturile în cazul în care Ucraina intră în incapacitate de plată.
Blocul comunitar va acoperi 100% din împrumuturi, iar opt miliarde de euro vor fi furnizate de statele membre. Restul vor veni de la bugetul UE, au spus oficialii europeni.
Citeste si: Canicula face ravagii în Europa. În Italia au fost luate măsuri de raționalizare a apei
Comisia Europeană a contactat statele membre pentru a finaliza unele detalii legate de garanţii şi rămâne încrezătoare că prima tranşă de fonduri va fi eliberată în vara acestui an, a spus un oficial european.
Iniţial, blocul comunitar intenţiona să finalizeze planul la începutul acestei luni, în condiţiile în care nevoile financiare ale Ucrainei continuă să se acumuleze. Potrivit calendarului iniţial, comisia intenţiona să înceapă să strângă fonduri de pe pieţele financiare în luna iulie pentru un prim transfer, au spus sursele citate de Bloomberg.