"Inegalitate obscenă". Pandemia a dublat averea celor mai bogați oameni de pe planetă
Averea celor mai bogaţi zece oameni din lume s-a dublat de la începutul pandemiei de coronavirus, de la o valoare de 700 de miliarde dolari până la 1,5 trilioane, se arată într-un studiu realizat de Oxfam înaintea Forumului Economic Mondial de la Davos.
Averea celor mai bogați pământeni a crescut cu 15.000 de dolari pe secundă sau 1,3 miliarde de dolari pe zi în timpul pandemiei, potrivit publicației The National. În același timp, veniturile a 99% din populația lumii au scăzut și mai mult de 160 de milioane de oameni au fost trimiși în sărăcie, în perioada pandemiei.
"Nu a fost niciodată mai important să începem să îndreptăm nedreptăţile violente ale acestei inegalităţi obscene, prin recuperarea averii extreme a acestei elite, inclusiv prin impozitare, readucând acei bani în economia reală pentru a salva vieţi", a declarat Gabriela Bucher, directorul executiv al Oxfam International, potrivit CNBC.
Inegalitatea ucide: 21.000 de persoane mor în fiecare zi din cauza sărăciei
Inegalitatea contribuie la moartea a cel puțin 21.000 de persoane în fiecare zi, sau la o persoană la patru secunde, a mai transmis Oxfam.
Cine sunt cei mai bogați 10 oameni de pe pământ: Elon Musk, Jeff Bezos, Bernard Arnault, Bill Gates, Larry Ellison, Larry Page, Sergey Brin, Mark Zuckerberg, Steve Ballmer și Warren Buffett, a raportat Oxfam, citând datele Forbes.
Pandemia de coronavirus, prilej de supra-îmbogățire
"Pandemia de coronavirus a scos la lumină atât motivul lăcomiei, cât şi ocazia, prin mijloace politice şi economice, prin care inegalitatea extremă a devenit un instrument de violenţă economică", a adăugat ea.
Autorii studiului cer reducerea averilor extreme prin taxare progresivă, prin măsuri publice cu eficienţă dovedită în reducerea inegalităţii, precum şi reorientarea cu curaj a puterii în economie şi societate.
Forumul de la Davos, programat săptămâna aceasta, a fost amânat din cauza pandemiei. Cei mai proeminenţi politicieni se vor reuni prin mijloace digitale.