Papa Francisc va deschide cinci uși sacre la Vatican. Un ritual nemaivăzut are loc în 2025
Un ritual misterios are loc o dată la 25 de ani în Biserica Catolică, după ce o tradiție din anul 1300 a decis ca Vaticanul să desfășoare acest ritual o singură dată într-un secol.
Author: Sorin Negru vineri 13 decembrie 2024 , 10:48
Papa Francisc va deschide cinci Uși Sfinte la Vatican, într-o tradiție catolică de lungă durată, și va introduce un ritual nemaivăzut până acum.
La fiecare 25 de ani, Suveranul Pontif deschide cinci uși sacre pentru a marca anul jubiliar în calendarul catolic. Tradiția datează din 1300, când s-a decis că va fi realizată în fiecare secol, dar ulterior frecvența a fost redusă la 25 de ani.
Prima dată când ușile sfinte ale celor patru bazilici romane au fost deschise pentru a marca tradiția specială a fost în 1423 și de atunci acest lucru s-a petrecut în mod regulat.
Cu toate acestea, 2025 marchează o altă premieră, deoarece o ușă simbolică va fi deschisă într-o închisoare din Roma, acesta fiind al cincea portal sacru.
Ce va face Papa Francisc în Ajunul Crăciunului
Papa Francisc va începe ritualul de începere a anului jubileu în Ajunul Crăciunului, când va deschide primul portal sacru de la intrarea de nord-est în Bazilica Sf. Petru.
Ușa a fost închisă cu cărămizi în urma sărbătoririi anului jubiliar al Milostivirii Divine în 2016, dar cărămizile au fost scoase de pe ușă pe 2 decembrie, în pregătirea ritualului.
Următorul portal va fi deschis pe 26 decembrie când pontiful va deschide ușa simbolică la închisoarea romană Rebibbia pentru sărbătoarea Sfântului Ștefan, potrivit Greek Reporter.
Pe 29 decembrie va fi deschisă Ușa Sfântă a Bazilicii Sfântul Ioan în Lateran. Papa Francisc este episcopul acestei bazilici.
În ziua de Anul Nou, care este și ziua solemnității Mariei, Ușa Sfântă va fi deschisă la Bazilica Papală Sfânta Maria Major din Roma.
Ultimul portal sacru va fi deschis la Bazilica Papală Sfântul Pavel în afara Zidurilor din Roma pe 5 ianuarie. A doua zi, Ușile Sfinte vor fi închise din nou cu cărămizi pentru a aștepta următorul jubileu, peste 25 de ani.
Care este semnificația ușilor deschise la Vatican
Cu un sfert de secol mai devreme, Sfântul Ioan Paul al II-lea a scris despre Ușa Sfântă în bula papală Incarnationis Mysterium pentru Marele Jubileu, explicând că acest ritual „evocă trecerea de la păcat la har pe care fiecare creștin este chemat să-l îndeplinească".
"Isus a spus: „Eu sunt ușa” (Ioan 10:7), pentru a arăta că nimeni nu poate veni la Tatăl decât prin El.
Această desemnare pe care Isus și-o aplică lui însuși mărturisește faptul că numai El este Mântuitorul trimis de Tatăl. Există o singură cale care deschide larg intrarea în viața de comuniune cu Dumnezeu: acesta este Isus, calea unică și absolută spre mântuire. Numai lui îi pot fi aplicate în deplin adevăr cuvintele psalmistului: „Aceasta este ușa Domnului pe unde pot intra cei drepți” (Psalmul 118:20)- a explicat Papa Ioan Paul al II-lea.
2025- anul jubileului pentru Biserica Catolică
Anul jubiliar, sărbătorit în 2025, va fi un an memorabil de iertare și rugăciune pentru Biserica Catolică. Această sărbătoare a Vaticanului are loc la fiecare 25 de ani, atrăgând peste 30 de milioane de pelerini în oraș!
Anul jubiliar va începe cu deschiderea Ușii Sfinte a Bazilicii Sf. Petru pe 24 decembrie 2024, la ora 4.30.
Sărbătorile Anului Jubiliar se vor încheia pe 6 ianuarie 2026, când Ușa Sfântă a Bazilicii Sf. Petru va fi închisă.
Anul jubiliar, cunoscut și sub denumirea de Anul Sfânt, a fost proclamat pentru prima dată în 1300 de Papa Bonifaciu al VII-lea, ceea ce a ajutat Biserica să atragă atenția statelor în război către Isus.
Pelerini din diferite părți ale lumii au călătorit în Vatican pentru a se ruga la mormintele Sfinților Petru și Pavel în decembrie 1299, care este acum locația Bazilicii Sf. Petru.
Foarte bucuros de credința lor, Papa a declarat un an al iertării tuturor păcatelor, cunoscut astăzi drept Anul jubiliar!
Anii jubiliari trebuiau inițial să vină după un interval de 100 de ani, dar la cererea pelerinilor, Papa Clement al VI-lea a redus-o la un interval de 50 de ani.