Pască tradițională cu brânză dulce: Rețeta uitată din bătrâni
Pască tradițională cu brânză dulce rețetă. Vrei să faci pască pentru Paște? Va prezentăm rețeta tradițională din bătrâni și ce semnificație are pasca pe care o pregătim pentru Paște
Pască tradițională cu brânză dulce rețetă. Pasca este preparatul nelipsit de pe masa de Paşte. Mai jos vei găsi o reţetă de pască tradițională foarte usor de preparat şi extrem de gustoasă.
Deşi obiceiurile şi reţetele s-au diversificat şi acum se face şi pască cu ciocolată, pască cu smântână, pască cu fructe, pască fără aluat, pasca tradiţională moldovenească, împletită, rămâne preferata românilor.
Reţeta este una dintre cele mai simple, iar gustul nu se compară cu nimic din ce ai putea cumpără în comerţ
1. Într-un bol se pune făina, se face un gol la mijloc şi se adaugă ouăle, maiaua pregătită din drojdie, lapte şi puţin zahăr şi se frământă adăugându-se toate ingredientele.
Pască tradițională cu brânză dulce rețetă. Se obţine un aluat de cozonac şi se lasă să crească lângă o sursă de căldură.
2. Separat, în alt bol, se pun: brânza de vaci, smântâna, zahă rul, coaja de lămâie şi de portocală, un praf de sare, făina, zahărul vanilat şi ouăle.
Toate acestea se amestecă cu mixerul iar la sfârşit se adaugă stafidele.
3. Foaia de aluat, după ce a crescut, se aşază în tava unsă cu unt. Se formează cu mâna, pe planşetă un sul răsucit de grosimea unui deget şi se taie în două.
Pască tradițională cu brânză dulce rețetă. Cele două bucăţi se întind cu sucitorul. Prima foaie se aşază în tava unsă cu unt, se toarnă compoziţia de brânză şi apoi se acoperă cu cealaltă foaie, presându-se uşor să nu iasă brânza, conform https://www.unica.ro/
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
4. Se bagă în cuptor la o temperatură potrivită, aceeaşi de la început până la sfârşit.
După ce s-a copt, se lasă la răcit la temperatura camerei câteva ore şi se pudrează cu zahăr pudră.
Obiceiul de Paște de a mânca miel și pască este legat de ritualul pascal evreiesc.
Pasca creştinilor este ca o pâine rotundă, gustoasă, seminificând promisiunea învierii trupurilor şi a vieţii veşnice. Dulceaţa aluatului sugerează împlinirea sufletească ce urmează strădaniei din post.
Pasca este dusă obligatoriu la biserică, pentru a fi sfinţită. Prin stropire cu vin, paca devine ritualic o reprezentare a jertfei Mântuitorului.
Pască tradițională cu brânză dulce rețetă. Pasca este împodobită cu o cruce, inluzând astfel toată simbolistica Crucifixului, iar pe margine sunt două fâşii de cocă răsucite, întruchipând coroana de spini a lui Hristos.
Citeste si: A murit interpretul de muzică populară Mărin Cornea- radioimpuls.ro
În datina ebraică, mielul se mănâncă ritual cu azimă (pâine nedospita) și cu ierburi amare, pentru a aduce aminte de greutățile îndurate în robia egipteană.
La Cina cea de Taină, Isus și apostolii au mâncat miel după ritualul evreiesc, iar azima este reprezentată de pască.
Pentru creștini, mielul, pasca și vinul sunt simboluri cu noi semnificații: Mielul este Isus Hristos, care își accepta sacrificiul. Pasca frântă și vinul turnat semnifică sacrificiul christic.
Pască tradițională cu brânză dulce rețetă. Pasca este preparată în ajunul Învierii. Adevărata pască este aceea care se taie în bucățele mici, se pune în pachețele și se duce la biserică pentru a fi sfințită.
Bucățile de pască sunt duse acasă și păstrate pentru a-i face pe credincioși părtașii binecuvântării lui Dumnezeu, crezându-se a avea puterea de a alunga bolile și necazurile, conform wikipedia.org.