Boboteaza 2022: Sărbătoare  importantă pentru toți creștinii, Boboteaza, este regăsită în calendarul ortodox pe data de 6 ianuarie și este una din sărbătorile cu dată fixă. Aceasta semnifică porțile cerului deschise, când Duhul lui Dumnezeu S-a coborât în chip de porumbel și reprezintă Botezul Domnului.

Sfântul Ion este sărbătorit a doua zi, pe data de 7 ianuarie 2022.

Boboteaza 2022. Superstiții legate de această sărbătoare 

De Bobotează este făcută Agheasma Mare și este folosită pentru sfințirea caselor. În această zi nu se spală rufe și se spune că fetele trebuie să lege un fir roșu și o crenguță de busuioc pe degetul inelar. Noaptea, fetele își pot visa alesul dacă pun busuioc sub pernă.

Citeste si: Calendar ortodox 2022: Sărbătorile religioase şi zilele de post din fiecare lună

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Au plătit 4.400 de euro pe o vacanță de lux, în Egipt, dar realitatea arăta complet diferit față de poze: Am avut un șoc- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

Pe ce dată pică Boboteaza 2022?

Pe ce dată pică Boboteaza 2022?

[Sursa foto: pixabay.com]

Rugăciune de Boboteaza 2022

"Doamne Iisuse Hristoase, Fiule al lui Dumnezeu, Unule născut din Tatăl mai înainte de toti vecii, Lumină din Lumină, care luminezi toate, care nestricat Te-ai întrupat din Preasfânta Fecioară Maria și ai venit în lumea aceasta pentru mântuirea noastră.

Pentru aceasta Te-ai afundat în apele Iordanului, ai deschis cerul cel închis de Adam şi Duhul Sfânt a venit peste Tine ca un porumbel.

Citeste si: Tradiții și obiceiuri de Bobotează. 10 lucruri pe care să le faci pe 6 ianuarie

Tu ai luminat şi ai îndumnezeit firea noastră şi Dumnezeiescul Tău Părinte Ti-a vestit bunăvoirea Sa, pentru că ai implinit voia Lui şi ca un om ai primit păcatele şi prin junghiere Te-ai gătit, după cum Tu Însuţi ai grăit: Pentru aceasta Mă iubeşte Tatăl, pentru că Eu Îmi pun sufletul, ca

iarăsi să-L primesc’ şi, astfel, în această prealuminată zi, Tu, Doamne, ai pus începutul mântuirii noastre.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh. Cinste Maicii Domnului. Amin"

Citeste si: Care este procesul prin care se sfințește agheasma în ziua de Bobotează

Obiceiuri și tradiții de Bobotează 2022

Potrivit tradiţiei populare, în noaptea de Bobotează, fetele tinere îşi leagă pe inelar un fir roşu de mătase, pun o rămurică de busuioc sub pernă şi îşi visează ursitul. De asemenea, se spune că fetele care cad pe gheaţă în ziua de Bobotează se vor mărita în acel an. Se mai crede că animalele din grajd vorbesc la miezul nopţii înainte de ziua de Bobotează despre locurile unde sunt ascunse comorile. De Bobotează nu se spală rufe, sunt interzise certurile în casă şi nu se împrumută nimic.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si