Pe ce dată pică Paştele ortodox şi catolic în 2023? Paştele este o sărbătoare a cărei dată este variabilă şi în jurul căreia sunt fixate alte sărbători importante, precum Rusaliile. 

Pe ce dată pică Paştele ortodox şi catolic în 2023?

Pe ce dată pică Paştele ortodox şi catolic în 2023? A existat în fiecare an o diferență între datele la care se cinstește sărbătoarea Învierii Domnului pentru catolici și pentru creștinii ortodocși.

Diferența la datele din calendar este data de faptul că cei ortodocși țin cont de începerea echinocțiului de primăvară și de luna plină, iar la evenimentul de pe urmă data poate varia. Tocmai de aceea, data la care pica Paștele variază mereu.

Însă, dacă această duminică se suprapune Paştilor iudeilor (14 Nisan – a şaptea lună a anului ecleziastic şi prima lună a anului civil în calendarul ebraic), sărbătoarea va fi mutată în duminica următoare.

În anul 2023, această sărbătoare va fi mult mai devreme, astfel Paștele catolic se sărbătorește pe 9 aprilie, iar cel ortodox va fi la o săptămână distanță, pe 16 aprilie. Cu această ocazie, românii vor avea două zile libere de la stat, mai exact Vinerea Mare, dar și luni, a doua zi după Paște, deoarece este cunoscut faptul că Învierea Domnului se sărbătorește întotdeaua în ziua de duminică.

Citeste si: Rusalii 2022: Ce semnificaţie are această zi sfântă?

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet- wowbiz.ro

Pe ce dată pică Paştele ortodox şi catolic în 2023?

Pe ce dată pică Paştele ortodox şi catolic în 2023?

[Sursa foto: PixaBay]

Postul Paștelui, adică postul dinaintea Învierii Domnului, este cel mai lung şi mai aspru dintre cele patru posturi de durată ale Bisericii Ortodoxe.

De aceea, în popor, este numit, în general, Postul Mare şi aduce aminte de postul de 40 de zile ţinut de Mântuitor înainte de începerea activităţii sale mesianice.

Citeste si: De ce Paștele catolic diferă de cel ortodox și se sărbătoresc la date diferite

După Învierea Domnului, urmează Rusaliile, iar atunci românii vor putea beneficia din nou de o zi liberă, ziua de luni, căci și Rusaliile vor avea dată fixă și se sărbătoresc în fiecare an în ziua de duminică.

Când pică Paştele Ortodox în 2024, dar și în următorii opt ani, până în 2030

  • Paștele Ortodox 2024 – 5 mai
  • Paștele Ortodox 2025 – 20 aprilie
  • Paștele Ortodox 2026 – 12 aprilie
  • Paștele Ortodox 2027 – 2 mai
  • Paștele Ortodox 2028 – 16 aprilie
  • Paștele Ortodox 2029 – 8 aprilie
  • Paștele Ortodox 2030 – 28 aprilie

Zilele libere de Paște 2023

Paștele este sărbătorit în fiecare an de creștinii de pretutindeni. Totodată, românii sunt din ce în ce mai curioși de zilele libere din anii care vin.

  • Vinerea mare – zi liberă legală
  • Prima zi de Paște – zi liberă legală
  • A doua zi de Paște- zi liberă legală

Citeste si: Calendar 2022- Zile libere legale pentru români

Citeste si: Miracolul prin care Lidia Buble a fost vindecată de psoriazis, după ce tratamentele medicilor nu au dat niciun efect. „Voi nu le vedeți pentru că le acopeream cu haine. Efectiv am fost vindecată.”- kfetele.ro

Citeste si: Selly, mesaj cu subînțeles după scandalul de la SAGA FESTIVAL 2024: "Am un anunț foarte, foarte important"- radioimpuls.ro

Însă, există anumite domenii de activitate în care angajații nu pot beneficia de zilele libere legale, însă, potrivit Codului Muncii angajatorii trebuie să le ofere alte zile libere în următoarele 30 de zile sau compensații financiare, care înseamnă salariu dublu pentru zilele respective.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si