De ce Paștele catolic diferă de cel ortodox și se sărbătoresc la date diferite. În 2021 sărbătoarea Învierii lui Iisus Hristos are loc duminică pe 2 mai. Paștele catolic s-a sărbătorit pe 4 aprilie 2021.

Învierea lui Iisus Hristos are o dată variabilă de prăznuire, în fiecare an. Regula exactă de calculare a fost stabilită la Sinodul Ecumenic de la Niceea, în anul 325.

Citeste si: De ce se ține post miercurea și vinerea. Ce se întâmplă în corpul tău când ții post?

De ce Paștele catolic diferă de cel ortodox

Scrierile teologice menţionează că Paştele a fost prăznuit de la început în toată lumea creştină. Diferenţele regionale au creat însă controverse şi dezbinări în unele Biserici. Pentru a se realiza o uniformizare a sărbătorii Pastelui, în cadrul primului sinod ecumenic de la Niceea, din anul 325, s-a stabilit ca Paştele să fie serbat întotdeauna duminica.

Potrivit regulii de la Sinodul de la Niceea, Paştele Ortodox este sărbătorit, în fiecare an, în duminica imediat următoare lunii pline de după echinocţiul de primăvară (de regulă pe 21 martie sau foarte aproape de această dată).

Dacă această duminică se suprapune Paştelor iudeilor (14 Nisan – a şaptea lună a anului ecleziastic şi prima lună a anului civil în calendarul ebraic), sărbătoarea va fi mutată în duminica următoare.

Citeste si: VIDEO- La jumătatea primăverii, iarna s-a întors în forță în România

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: S-au trezit cu un liliac în dormitor și apoi le-a murit copilul- antena3.ro

Citeste si: Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident- wowbiz.ro

Paștele Ortodox și Paștele Catolic au, de obicei, date diferite pentru că cele două biserici folosesc calendare diferite pentru calcul. În timp ce Paștele Catolic e calculat potrivit Calendarului Gregorian, cel Ortodox continuă să fie calculat după Calendarul Iulian. Următoarea data în care cele două sărbători vor coincide va fi 20 aprilie 2025.

Când cade Paştele Ortodox în următorii ani
2022 – 24 aprilie
2023 – 16 aprilie
2024 – 5 mai
2025 – 20 aprilie

Când cade Paştele Catolic
2022 – 17 aprilie
2023 – 9 aprilie
2024 – 31 martie
2025 – 20 aprilie

Citeste si: Lista de păcate pentru Spovedanie. Ce păcate trebuie mărturisite

Toate bisericile ortodoxe au stabilit o unitate a datei Paștelui în anul 1927

În „Liturgica generală” a părintelui Ene Braniște citim că data Paştilor creştine depinde de două fenomene astronomice, dintre care unul cu dată fixă, legat de mişcarea Soarelui pe bolta cerească (echinocţiul de primăvară, care cade totdeauna la 21 martie), iar altul, cu dată schimbătoare, legat de Mişcarea de Rotaţie a lunii în jurul Pământului (luna plină de după echinocţiul de primăvară, numită şi lună plină pascală).

Aceasta din urmă face ca data Paştilor să varieze în fiecare an, căci luna plină pascală apare pe cer în unii ani mai aproape de echinocţiu, iar în alţii, mai târziu, potrivit Doxologia.ro. Astfel, când luna plină coincide cu echinocţiul (21 martie) şi e o zi de sâmbătă, Paştile poate fi serbat chiar a doua zi, duminică, 22 martie.

Aceasta este data cea mai timpurie a Paştilor. Data cea mai târzie a Paştilor e 25 aprilie.

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Pizza care ii poarta numele, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Învierea Domnului a fost calculată în acest fel până în anul 1582, când Papa Grigorie al XIII-lea a introdus calendarul gregorian. Această măsură a fost necesară deoarece vechiul calendar iulian întârzia în fiecare an calculul – căci anul astronomic este cu 11 minute mai lung decât anul iulian și, odată la 128 de ani se mai acumulează încă o zi.

Pe 24 februarie 1582, Papa Grigore al XIII-lea îndreaptă eroarea, suprimând zilele cu care rămasese în urmă anul calendaristic (5-14 octombrie) şi restabilind echinocţiul de primăvară la 21 martie. Mai apoi, calendarul gregorian a fost acceptat de toate ţările occidentale, Biserica Ortodoxă Română adoptându-l în anul 1924.

Unele Biserici Ortodoxe nu au pus în aplicare această hotărâre și, de aceea, Patriarhia Ierusalimului, Biserica Ortodoxă Rusă și Biserica Ortodoxă Sârbă păstrează, în continuare, calendarul neîndreptat.

Pentru a înlătura dezacordul acesta dintre diferitele Biserici ortodoxe și pentru a menține o unitate ortodoxă în serbarea Paștilor, Bisericile ortodoxe care au adoptat calendarul îndreptat au stabilit, în anul 1927, ca Paştile să fie serbat în toată creştinătatea ortodoxă după pascalia stilului vechi, adică în același timp cu Bisericile rămase la calendarul neîndreptat.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si