În fiecare an, Sfânta Cuvioasa Parascheva, cunoscută si sub numele de Paraschiva, este prăznuită de Biserica Ortodoxă pe data de 14 octombrie. 

Sfânta Parascheva este recunoscută ca patroana spirituală a Moldovei. Nu doar Biserica Ortodoxă Română o sărbătorește, ci și Bisericile de rit oriental îi acordă cinstirea cuvenită.

Sf. Parascheva 2023. Sărbătoare mare în Biserica Ortodoxă!

În secolul al XI-lea, Sfânta Parascheva a venit pe lume în satul Epivata din Tracia.

Părinții ei, o familie creștină bogată, se bucurau de multe bunuri materiale. Crescută în credința creștină, Cuvioasa a fost botezată și îndrumată pe calea credinței de către părinții săi. Avea o înclinație profundă către spiritualitate și frecventa cu regularitate biserica Preacuratei Născătoare de Dumnezeu, împreună cu mama sa. La numai 10 ani, în timp ce se afla într-o zi în biserică, a auzit cuvintele din Evanghelie:

”Cel ce voiește să vină după Mine, să se lepede de sine și să ridice Crucea sa și să urmeze Mie”  (Luca 9, 23 )”.

Citește și: EXCLUSIV- Băile Tușnad, ”mica Elveție a României”, mari probleme cu infrastructura de apă. Primarul Butyka Zsolt: ”Turistul vine și pleacă după două zile dacă nu are apă”- Care este planul pentru următorii ani?

Pe ce dată pică Sf. Parascheva în 2023?

Sf. Parascheva în 2023 este sărbătorită în fiecare an pe data de 14 octombrie

[Sursa foto: Doxologia]

La îndemnul familiei, ea a hotărât să plece spre regiunea Pontului. Timp de cinci ani, și-a continuat slujirea pentru Domnul în Mănăstirea Maicii Domnului din Haracleea.

Visând să rămână în Țara Sfântă, a decis să-și dedice viața într-o mănăstire de călugărițe din Ierusalim, în pustiul Iordanului.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

La vârsta de 25 de ani, într-un vis, un înger i-a revelat să se întoarcă la locurile natale. Ascultând cu smerenie cuvintele îngerului, s-a întors în patria ei, dar călătoria nu a fost ușoară. În mijlocul unei furtuni puternice, nava pe care se afla a fost aproape de a se scufunda. În acele clipe de încercare, tânăra Parascheva a rostit cuvântul "Kalikratei", numele ulterior dat țărmului de pe care izvorâse acest strigăt. Revenită în țara natală, a înălțat un adăpost pentru cei neajutorați și sărmani, și a îngrijit cu dragoste de Biserica Sfinților Apostoli.

În anul 2023, sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva are loc pe data de 14 octombrie, într-o zi de sâmbătă.

Pe ce dată pică Sf. Parascheva în 2023?

Sf. Parascheva 2023: ce nu este bine să faci în această zi?

[Sursa foto: Doxologia]

Sf. Parascheva 2023: ce nu este bine să faci în această zi?

În ziua dedicată Sfintei Parascheva, se evită lucrul la câmp, spălatul rufelor, cusutul, torsul și țesutul. Conform tradiției populare, fetele tinere care se ocupă de cusut și spălare în această zi sunt considerate că rămân nemăritate. Acest obicei era respectat de tinere pentru a păstra onoarea și de bătrâni pentru a asigura belșugul.

În ziua dedicată Sfintei Parascheva, nu este recomandat să se consume nuci, castraveți sau fructe cu formă de cruce. De asemenea, este obiceiul de a evita fructele închise la culoare și pepenele roșu, pentru că acestea pot aduce aminte de sacrificiul martiric.

Citește și: Calendar ortodox 2023: Pe ce dată pică Nașterea Maicii Domnului?

Se spune că în ziua Sfintei Parascheva se poate face o previziune a vremii: starea vremii pe 14 octombrie influențează celelalte sărbători ale anului. Dacă zilele de toamnă anterioare nu au fost ploioase, acest lucru poate prevesti o iarnă apropiată.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Sfânta Parascheva se arată în vise, aducând cu sine remedii tradiționale pentru cei bolnavi sau corectând pe cei care nu iau în seamă avertismentele ei, adesea prin intermediul toiagului său.

De asemenea, în ziua dedicată Sfintei Parascheva, se oferă mâncare ca pomană pentru cei adormiți.

Sfintele moaște ale Cuvioasei Parascheva sunt păstrate la Mitropolia Iași. În fiecare an, credincioși din întreaga țară, dar și din colțuri îndepărtate ale lumii, călătoresc pentru a se închina la aceste moaște, căutând ajutorul Sfintei. Peste un milion de credincioși se adună anual pentru a se ruga și pentru a atinge moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva.

Citește și: Cât costă un weekend la Băile Felix, stațiunea cu ape termale care rivalizează cu marile destinații din Occident


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si