Pensiile urmează să crească în prima parte a anului 2024, însă totul depinde de momentul în care va fi adoptată noua lege a pensiilor, promisă de alianța de guvernare PSD-PNL.

Draftul proiectului de lege privind pensiile din sistemul public urmează să fie trimis către experții Comisiei Europene în această săptămână, potrivit surse din Ministerul Muncii. 

Citește și: Cu cât cresc pensiile din 2024? Punctul de pensie se indexează din ianuarie

Cum cresc pensiile în 2024. Proiectul de lege privind pensiile din sistemul public va intra în dezbatere în Parlament abia după ce va primi undă verde de la Bruxelles, arată surse citate de Agerpres.

Motivul pentru această consultare cu oficialii europeni este legat de miliardele de euro care urmează să vină de la Comisia Europeană.

Proiectul noii legi a pensiilor publice este parte din angajamentul asumat de România în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) privind reforma sistemului de pensii.

Cum cresc pensiile din 2024

Premierul Marcel Ciolacu urmărește ca noua lege a pensiilor să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2024, susțin sursele guvernamentale citate de Agerpres, însă normele de aplicare ale unei legi complexe vor lua timp.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Totul depinde de momentul în care legea va fi adoptată de Parlament și apoi promulgată de președintele Iohannis.

În cursul acestei săptămâni, vor avea loc noi discuţii pe noua lege a pensiilor publice în cadrul coaliţiei de guvernare înainte ca documentul să fie trimis la Bruxelles.

Cum cresc pensiile din 2024

Cum cresc pensiile din 2024

[Sursa foto: Pexels.com]

Pensiile mici nu cresc spectaculos din 2024

Simulările făcute de specialiști pe noua formulă de calcul arată că pensiile mici nu vor crește semnificativ după aplicarea noii legi a pensiilor.

Noua formulă de calcul care va fi aplicată pentru toate dosarele de pensii din România este următoarea:  Pensia= numărul de puncte x VPR (valoarea punctului de referință)

Mai concret, se va înmulți  numărul de puncte  care revine fiecărui pensionar cu  Valoare Punctului de Referință.

Acest indicator VPR se calculează prin împărțirea punctului de pensie (stabilit în prezent la 1.785 lei)   la un stagiu de cotizare de 25 de ani.

Practic, pensia după recalculare va fi  numărul de puncte care îi revine fiecărui pensionar  (în funcție de mai multe criterii, grupă de muncă și vechime)  înmulțit cu 71.

Pensii mici și după noua formulă de calcul

Un pensionar care a lucrat 30 de ani în câmpul muncii pe salariul minim va avea o pensie de 1.242 lei, potrivit calculelor făcute după formula de mai sus, din noua lege a pensiilor.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Pensionarii care au lucrat 25 de ani pe salariul minim și doar 5 ani pe salariul mediu va avea o pensie de 1.420 lei.

Un pensionar care primit timp de 25 de ani salariul mediu și 5 ani salariul minim va avea o pensie de 2.130 de lei, potrivit Realitatea TV.

Pensiile cresc mai mult pentru cei care au lucrat timp de 30 de ani în câmpul muncii pe salariul mediu. În acest caz, pensia primită după noua lege va de 2.307 lei.

Odată cu intrarea în vigoare a noii legi, s-a sperat la creșterea semnificativă a pensiei minime. Nivelul acesteia este de 1.125 de lei, iar odată cu aplicarea noii legi, valoarea pensiei ar urma să crească cu 17,3%. 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si