In articol:
Mai multe percheziții au avut loc marți dimineața în București, dar și în Ilfov, Ialomița, Călărași, Constanța, Olt și Argeș. Oamenii legii au intervenit într-un caz de exploatare a persoanelor cu dizabilități sau în situații vulnerabile, prin supunerea la tratamente inumane sau degradante. Sunt vizate două grupuri infracționale.
Persoanele vătămate ar fi fost supuse și lipsirii de hrană suficientă și adecvată nutrițional, prin lipsa/neadministratea tratamentului medical adecvat diagnosticului fiecărui beneficiar, prin lipsa îngrijirii și neasigurarea igienei beneficiarilor.
Citește și: Percheziţii de ultim moment într-un dosar de evaziune fiscală în domeniul construcţiilor
Ce s-a întâmplat
„Astăzi, 4 iulie, poliţiştii Direcţiei de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, pun în executare 31 de mandate de percheziţie domiciliară, în municipiul Bucureşti şi în judeţele Ilfov, Ialomiţa, Călăraşi, Constanţa, Olt şi Argeş, într-o cauză privind săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de persoane, fals în declaraţii, fals intelectual, fals material în înscrisuri oficiale şi delapidare”
Cercetările au indicat că, în luna noiembrie a anului 2020, în Ilfov, ar fi fost constituite două grupuri infracționale organizate pentru exploatarea persoanelor cu dizabilități sau aflate în situații vulnerabile. Exploatarea victimelor a fost realizată prin supunerea la tratamente inumane sau degradante, prin exploatarea muncii neremunerate a acestora, dar și prin constrângere și exercitare de acte și violență fizică.
Exploatarea ar fi fost realizată și prin lipsirea de hrană suficientă și adecvată nutrițional, prin lipsa/neadministrarea tratamentului medical adecvat diagnosticului fiecărui beneficiar, prin lipsa îngrijrii și asigurarea igienei beneficiarilor care nu aveau capacitatea fizică/psihică de autoîngrijire, concomitent cu ţinerea acestora în stare de aservire faţă de membrii grupurilor infracţionale organizate, în vederea obţinerii de către liderii grupărilor şi de către ceilalţi membri a unor foloase patrimoniale pe nedrept.
Citește și: VIDEO-Acțiune DIICOT: 12 persoane bănuite de deținere și trafic de substanțe stupefiante, prinse în flagrant
Prejudiciul total estimat este de peste 5,2 milioane de lei.
În vederea completării probatoriului în cauză, au fost emise şi puse în executare 26 de mandate de aducere pe numele persoanelor bănuite, audierile urmând a se desfăşura la sediul D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală.
Investigaţiile în această cauză complexă au fost demarate ca urmare a sesizării din oficiu a poliţiştilor Direcţiei de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.