Piure de cartofi. Greșeala pe care o faci atunci când îl gătești

Majoritatea gospodinelor curăță cartofii, îi pun la fiert, îi scurg de apă și apoi îi pisează adăugând și restul de ingrediente. Specialiștii susțin că această variantă nu este corectă, atunci când îți dorești un piure delicios.

Bucătarii spun că ar trebui să fierbeți cartofii în ingredientele cu care vrei să îi combini.

Așadar, spălați și curățații cartofii cruzi, îi tăiați cubulețe și îi puneți la fiert în lapte cu unt, sare etc. În acest mod, cartofii au timp să absoarbă aromele ingredientelor respective.

După ce s-au fiert așa cum ar trebui, cartofii se scot într-un alt vas și se pisează în timp ce se încorporează treptat lichidul aromat în care i-ai fiert.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Piure de cartofi. Greșeala pe care o faci atunci când îl gătești
Piure de cartofi. Greșeala pe care o faci atunci când îl gătești

Cartof- scurt istoric. Este bun sau nu pentru sănătate

Cartoful (Solanum tuberosum) este o plantă erbacee din familia solanaceelor, cu flori albe sau violete și tulpini subterane terminate cu tuberculi de formă rotundă, ovală sau alungită.

Planta este cultivată pentru acești tuberculi care sunt comestibili, bogați în amidon, motiv pentru care sunt folosiți în alimentație, dar și ca furaj.

Cartofii sunt originari din America de Sud, din regiunea Munților Anzi. În perioada precolumbiană, în zonele aflate azi în Chile, Peru, Ecuador și Columbia, se cultivau circa 200 de specii de cartof. După orez, grâu și porumb, cartofii reprezintă a patra sursă de energie alimentară, potrivit wikipedia.org.

Cartofii sunt cultivați în peste 120 de țări și sunt consumați zilnic de peste un miliard de oameni. În anul 2007, recolta totală de cartofi a fost de 300 de milioane de tone.

Piure de cartofi. Greșeala pe care o faci atunci când îl gătești
Piure de cartofi. Greșeala pe care o faci atunci când îl gătești

Proprietățile cartofului

Cartofii conțin amidon, vitamina C, fibre, proteine și mult potasiu.

Cartoful conține glicoalcaloizi, cum ar fi solanina și ciaconina. Acești alcaloizi, care protejează planta, se găsesc în special în frunze, germeni, vlăstari și fructe. Expunerea la lumină, deteriorarea fizică și îmbătrânirea cresc conținutul de glicoalcaloizi din tuberculi, concentrațiile lor puternice aflându-se imediat sub piele. Gătitul la temperaturi de peste 170 °C distruge parțial aceste substanțe.

Glicoalcaloizii pot produce dureri de cap, diaree, crampe, iar în cazuri severe coma sau decesul, ceea ce se întâmplă însă foarte rar.

Expunerea la lumină produce înverzire prin sinteză de clorofilă, aceasta indicând cazurile în care tuberculii devin mai toxici; totuși acest indicator nu este sigur, deoarece înverzirea și acumularea de glicoalcaloizi se pot petrece una fără cealaltă.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si