Pasionații de astronomie și toți cei fascinați de spectacolul cerului nocturn pot privi cu interes cerul în noiembrie 2024, când ploaia de meteori Leonide va oferi un spectacol unic.

Leonidele sunt o ploaie de stele care are loc în fiecare an în luna noiembrie și este vizibilă din multe regiuni ale lumii, inclusiv din România.

Când avem ploaie de stele în noiembrie 2024? Cea mai bună perioadă pentru a observa Leonidele

În noiembrie, Leonidele sunt active de obicei în perioada 6-30 noiembrie, oferind multiple ocazii de observare a acestor meteori rapizi și spectaculoși. Cea mai bună perioadă pentru a observa Leonidele în 2024 este în noaptea de 17 spre 18 noiembrie, când activitatea meteorilor atinge un maxim. În această noapte, cerul poate oferi un adevărat spectacol stelar, cu mai mulți meteori vizibili pe oră, în funcție de condițiile meteo și de vizibilitate.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Tezaurul Dacic, furat din Drents. Au dispărut 4 dintre cele mai valoroase artefacte, printre și Coiful de aur de la Coțofenești- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

Citește și: VIDEO Cometa secolului, vizibilă în toată țara

Originea Leonidelor: cometa 55P/Tempel-Tuttle

Fenomenul Leonidelor este cauzat de Pământul care trece, anual, printr-o regiune a sistemului solar încărcată cu resturile lăsate în urmă de cometa 55P/Tempel-Tuttle. Cometa a făcut ultima dată o apropiere semnificativă de Soare în anul 1998, lăsând în urma sa cantități mari de praf și particule mici.

Atunci când planeta noastră traversează această zonă, micile particule de praf intră în atmosferă cu o viteză uimitoare de aproximativ 71 km/s (sau 255.600 km/h). Această interacțiune produce o frecare intensă cu aerul, generând lumină și creând dâre luminoase cunoscute sub numele de meteori sau, în limbaj popular, "stele căzătoare".

Ploaie de stele în noiembrie 2024 - Leonidele

Ploaie de stele în noiembrie 2024 - Leonidele

[Sursa foto: PixaBay]

Un spectacol ceresc de scurtă durată

Deși dârele luminoase produse de Leonide durează doar câteva fracțiuni de secundă, spectacolul poate fi impresionant pentru observatorii nocturni, mai ales în condiții de cer senin și lipsit de lumină artificială. Comparativ cu anii trecuți, intensitatea Leonidelor a fost mai redusă după perioada spectaculoasă dintre 1998 și 2002, când furtunile de meteori atingeau rate impresionante de 1000 de meteori pe oră. În prezent, cei care urmăresc fenomenul pot observa până la 10 meteori pe oră în nopțile de maximă activitate.

Citește și: Leonidele 2024: Când va fi vizibilă ploaia de stele?

Cum putem observa cel mai bine Leonidele

Pentru cei care doresc să se bucure de spectacolul oferit de Leonide, este recomandat să caute un loc de observare cât mai departe de luminile orașelor. O poziție confortabilă și un cer clar sunt esențiale pentru a surprinde cât mai mulți meteori. De asemenea, răbdarea este cheia pentru a prinde momentele cele mai spectaculoase ale ploii de stele.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si