In articol:
Luni, aproape 20.000 de persoane s-au adunat în centrul Tbilisi, capitala ţării, pentru a cere demisia Guvernului şi alegeri legislative anticipate.
Înfruntând o temperatură glacială, sute de manifestanţi au rămas la faţa locului, blocând intrările în Parlament şi ameninţând să împiedice deputaţii să intre în clădire, unde urma să aibă loc marţi o sesiune plenară.
Marţi dimineaţa poliţia antirevoltă a folosit tunuri cu apă pentru a dipsersa mulţimea, după ce a arestat, la prima oră, mai mulţi protestatari şi a reţinut o scurtă perioadăde timp doi influenţi lideri ai opoziţiei, potrivit postului georgian de televiziune Mtavari TV, favorabil opoziţiei.
Poliţia dispersează cu tunuri cu apă manifestanţi la Parlament, după ce 20.000 de oameni au cerut demisia Guvernului
Proteste zguduie Georgia de la respingerea, la 14 noiembrie, de către deputaţi din partidul aflat la putere, Visul Georgian, a unui proiect de lege care prevedea desfiinţarea scrutinului mixt şi introducerea scrutinului proporţional în alegerile legislative din octombrie 2020.
Opoziţia apreciază că sistemul electoral actual favorizează partidul aflat la putere, care dispune de 77% din mandatele din Parlament, după ce a obţinut 48,7% dintre sufragiile exprimate în alegerile din 2016.
Introducerea scrutinului proporţional era o promisiune pe care Partidul Visul Georgian a făcut-o în iunie, cu scopul de a pune capăt unui val de proteste declanşat de participarea unor deputaţi ruşi la un forum în Parlamentul georgian, în contextul în care cele două ţări au purtat un scurt şi sângeros război în august 2008.
La 17 noiembrie, peste 20.000 de manifestanţi s-au adunat la Tbilisi, la cea mai mare manifestaţie a opoziţiei din ultimii ani.
Citeste si: Ce se schimbă în privința pensionarilor cu venit mic sau mediu? Ajutoarele nu întârzie să apară!- kfetele.ro
Citeste si: Nostradamus și Baba Vanga au avut aceeași viziune! Ce urmează să se întâmple cu oamenii României
Condus de cel mai bogat om din Georgia, Partidul Visul Georgian se află la putere din 2012, însă popularitatea formaţiunii a scăzut puternic în ultimele luni, pe fondul stagnării economice şi unor temeri cu privire la un recul al progreselor democratice ăn această fostă republică sovietică.