Postul Crăciunului amintește de perioada de nevoință a patriarhilor, profeților și drepților Vechiului Testament în așteptarea lui Mesia. Această așteptare ia sfârșit prin Întruparea Fiului lui Dumnezeu, Iisus Hristos.

Postul Nașterii Domnului are o durată de 40 de zile, similar cu postul de patruzeci de zile pe care îl săvârşeşte Mântuitorul în pustie, îndată după botezul său în Iordan.

Acest post amintește și de postul de 40 de zile al profetului Moise pe Muntele Sinai înainte de primirea Tablelor Legii.

Postul Crăciunului 2023. Pe ce dată începe?

Postul Crăciunului 2023.  Lăsatul secului pentru Postul Crăciunului are loc pe data de 14 noiembrie, când Biserica Ortodoxă prăz­nuiește un mare postitor și apărător al teologiei isihaste, Sfântul Grigorie Palama, care a și trasat învățătura despre energiile necreate.

Postul se încheie în data de 24 decembrie, de prăznuirea Sfintei Cuvioase Mucenițe Eugenia, care a suferit moarte martirică în timpul împăratului Commodus, scrie Ziarul Lumina.

Citește și: Postul Crăciunului în 2023: Tradiții și obiceiuri. În ce zile se mănâncă pește

Tradiții de postul Crăciunului

Durata de 40 de zile a Postului Crăciunului a fost stabilită la Sinodul din Constantinopol din anul 1166 ținut sub președinția Patriarhului Luca Hrisoverghi.

Decizia s-a luat din dorința de a se uniformiza cultul Bisericii. Nu toți creștinii posteau la fel de aspru și pe aceeași durată de timp.

Unii se nevoiau cu post aspru câte șase săptămâni, pe când alții alegeau un post ușor pe o durată de șapte zile.

În cadrul Sinodului de la Constantinopol s-au stabilit, de asemenea, și regulile de postire.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Î n timpul postului Crăciunului creștinii se abțin cu desăvârșire de la consumul de alimente de origine animală. Începând cu praznicul Vovideniei (Intrarea în biserică a Maicii Domnului), 21 noiembrie, dezlegări la pește vor mai fi în sâmbetele și duminicile de până la Crăciun, precum și la prăznuirea Sfântului Apostol Andrei- cel întâi chemat și a Sfântului Ierarh Nicolae.

Dacă una dintre prăznuirile celor doi sfinți va pica miercurea sau vinerea, nu va mai fi dezlegare la pește, ci doar dezlegare la untdelemn și vin.

Citește și: VIDEO- Alimentele care alcătuiesc masa de Crăciun vor fi plafonate. Ce alimente sunt incluse pe lista plafonării?

Post Crăciun 2023. Lăsatul secului pentru Postul Crăciunului are loc pe data de 14 noiembrie 

Post Crăciun 2023. Lăsatul secului pentru Postul Crăciunului are loc pe data de 14 noiembrie 

[Sursa foto: Ziarul Lumina]

Obiceiuri de postul Crăciunului 2023

Perioada Postului Crăciunului se remarcă prin multele sale slujbe pentru sărbătorile „cu cruce roşie” şi „cu cruce neagră”, atât de folositoare sufletelor tuturor celor iubitori de har și binecuvântare. 

O tradiție foarte frumoasă a Postului Crăciunului este oferirea de daruri și bunuri materiale celor aflați în nevoi deoarece postul trebuie îmbinat cu faptele bune.

Nu întâmplător în mijlocul postului este prăznuit Sfântul Nicolae, care este recunoscut ca un mare filantrop care nu de puține ori a sărit în ajutorul celor aflați în nevoi, arată sursa citata. 

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Un alt obicei de anvergură specific Postului Crăciunului este tradiția mersului cu icoana de către preot în parohii.

„Mersul cu icoana este ritualul liturgic prin care se vesteşte în toate casele, tuturor creştinilor, apropierea praznicului Naşterii Domnului Iisus Hristos. Această tradiţie misionar-liturgică se menţine şi astăzi, în aproape toate zonele ţării. Intrarea icoanei în casele creştinilor semnifică intrarea Domnului Hristos în «casa sufletului»", spun preotii.

Citește și: Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului: Tradiții și obiceiuri românești

Postul Crăciunului este un drum duhovnicesc pe care creș­tinul îl duce, asemenea magilor, spre a-L întâmpina pe Pruncul Hristos în ieslea din Betleem.

Este o perioadă de medi­tație, iar starea lăntrică a omului este menținută atât prin post și fapte bune, cât și prin atmosfera creată de colindele cu temă hristică, precum și de vizitele pastorale ale preoților din această frumoasă perioadă. 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si