Postul Paștelui 2023 a început! Paștele este, la fel ca și Crăciunul, o ocazie minunată de a te strânge la masă alături de cei dragi. Totuși, înainte de Învierea Domnului Iisus Hristos, credincioșii țin postul Paștelui.

Câte săptămâni durează cel mai aspru post din calendarul ortodox?

Postul Paștelui 2023 a început! Câte săptămâni durează cel mai aspru post din calendarul ortodox?

Postul Paștelui 2023 a început! Câte săptămâni durează cel mai aspru post din calendarul ortodox?

[Sursa foto: PixaBay]

Postul Paștelui este numit în popor Postul Mare. Este postul care precede sărbătoarea Învierii Domnului.

Postul Paștelui este cel mai lung, durează 48 de zile și este cel mai aspru din punct de vedere alimentar.

Postul Paștelui începe luni, 27 februarie 2023, după Duminica izgonirii lui Adam din rai- a lăsatului sec de brânză, și se postește până în seara sâmbetei din Săptămâna Patimilor, inclusiv.

Citește și: Începe Postul Paștelui de 40 de zile. Ce spun preoții că trebuie să facem dacă nu îl respectăm

Acest post este precedat de cele trei săptămâni introductive de la începutul perioadei Triodului, care pregătesc și prevestesc postul care începe după Lăsata Secului.

Cum să te pregăteşti pentru cel mai aspru post?

Postul Paștelui 2023 a început! Câte săptămâni durează cel mai aspru post din calendarul ortodox?

Postul Paștelui 2023 a început! Câte săptămâni durează cel mai aspru post din calendarul ortodox?

[Sursa foto: PixaBay]

De-a lungul timpului, Postul Paștelui a fost ținut cu multă rigurozitate. 

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Vlăduța Lupău și Adi Rus au devenit părinți pentru a doua oară! Prima imagine cu bebelușul. Cei doi au ales un nume biblic, cu totul special- wowbiz.ro

Cu toate acestea, în perioada  Postului Paștelui  avem dezlegări la pește: pe 25 martie, de praznicul Bunei Vestiri și pe 9 aprilie 2023, cu prilejul sărbătorii Intrării Domnului in Ierusalim.

Fiind cel mai aspru post din an, în Postul Paștelui 2023 sunt mai multe activități strict interzise. În primul rând, în perioada de post nu se consumă alimente de dulce. Astfel, cei care decid să țină postul trebuie să știe că  nu au voie să consume lapte, ouă, unt, brânză sau carne  în cele 48 de zile, atât cât durează postul.

În Postul Mare nu se organizează nunți, botezuri sau alte petreceri, deoarece e considerată o perioadă de purificare la nivel spiritual, dar și fizic. Sunt interzise așadar acele petreceri în care se cântă și se dansează.

Tradiții și obiceiuri de Postul Paștelui 2023

În Postul Pașetelui, creştinii trebuie să dea dovadă milostenie și grijă spirituală sporită, prin renunţarea la alimentele de provenienţă animalice sau cum se mai spune în popor ”alimente de dulce”. În plus, aceştia trebuie să se roage și să facă mai multe fapte bune.

Citește și: Calendar ortodox 28 februarie 2023. Ce sărbătoare este marți?

Postul reprezintă reţinerea totală de la anumite alimente şi băuturi în scop religios. De asemenea, creştinii trebuie să se reţină de la anumite gânduri necurate, pofte, patimi sau fapte rele. Acest lucru înseamnă că postul trupesc trebuie însoţit de postul sufletesc.

De Lăsatul Secului este bine ca rudele să fie invitate la masă, dar nu au voie să vină cu mâna goală. Trebuie să aducă mâncăruri preparate sau carne, colaci, turte în foi sau vin.

Citeste si: Cât de mult îl iubește Corina Caciuc pe Laurențiu Reghecampf: “Nu cred că există un bărbat care să nu fie gelos.”- kfetele.ro

Citeste si: Nikita, marea absentă de la Neversea. Motivul pentru care n-a mai ajuns să cânte cu Maluma- radioimpuls.ro

Potrivit tradiției, femeile nu au voie să coasă sau să toarcă, pentru a nu atrage lucrurile rele. 

Tradiția din Ardeal spune că femeile trebuie să spele foarte bine vasele din care s-au mâncat și gătit preparate „de dulce” pentru a nu le „spurca” pe cele de post în cele 40 de zile.

Când avea loc  Lăsatul secului de brânză, creștinii jucau mult pentru a crește „cânepa înaltă” și strigau femeile care se aflau pe margine și care nu erau invitate la dans.

Când un copil strănuta de Lăsatul Secului, tradiția spunea că trebuie să primească o vacă pentru a avea parte și noroc de ea.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si