Premierul Marcel Ciolacu se întâlnește, luni, cu reprezentanţii membrilor Consiliului Executiv al Asociaţiei Române a Băncilor. Reuniunea are loc după ce, săptămâna trecută, premierul a afirmat că lăcomia băncilor nu poate fi alimentată din dezbaterea privind banii cash.

Ciolacu:”E ste intolerabil să creşti artificial comisioanele bancare”

Întâlnirea va avea loc la ora 17:00, conform programului anunțat pe agenda premierului.

Este vorba de o întâlnire de lucru cu reprezentanţii membrilor Consiliului Executiv al Asociaţiei Române a Băncilor.

”Lăcomia băncilor nu poate fi alimentată din dezbaterea privind banii cash! Este intolerabil să creşti artificial comisioanele bancare!”, a scris premierul vineri, într-o postare pe Facebook.

Citește și: EXCLUSIV- Care sunt efectele limitării plăților cash? Specialiștii numesc măsura drept o sabie cu doua tăișuri: ”Cetățenii ar fi constrânși să accepte condițiile băncilor atunci când vine vorba de plăți și transferuri”

”Nu voi renunţa niciodată la lupta împotriva evaziunii”

”Nu voi renunţa niciodată la lupta împotriva evaziunii”

”Nu voi renunţa niciodată la lupta împotriva evaziunii”

Marcel Ciolacu anunțatse de săptămâna trecută că va convoca la Guvern o întâlnire cu specialiştii din Ministerul Finanţelor şi BNR, dar şi cu reprezentanţii micilor întreprinzători, ai băncilor şi ai societăţii civile. Scopul principal ar fi luarea unei decizii pe subiectul banilor cash.

”Nu voi renunţa niciodată la lupta împotriva evaziunii. Şi nu voi renunţa să protejez românii de lăcomia unora care vor să facă bani cu orice preţ”, mai spunea şeful Executivului.

Creșteri ale comisioanelor la mai multe bănci

Mai multe bănci din România au anunțat creşteri ale comisioanelor, după ce băncilor le-a fost impusă o taxă pe veniturile brute de 2% pe an.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Cum arată buletinul de vot la primul tur de la alegerile prezidențiale 2024- antena3.ro

Citeste si: Cum comentează moscoviții acțiunile lui Putin, la o zi după lansarea unei rachete de ultimă generaţie în Ucraina- wowbiz.ro

Pe de altă parte, Guvernul a redus plafoanele până la care firmele şi persoanele fizice pot face tranzacţii cash. Asta obligă la mai multe tranzacţii prin bancă, aceasta fiind o sursă suplimentară de venituri pentru bănci.

Citește și: O nouă metodă de fraudă pe internet: ”Este destul de simplă și eficientă pentru atacatori”- Cum poți fi păcălit într-o secundă?

Marcel Ciolacu, la piață

Marcel Ciolacu, la piață

Noile reguli pentru plata cash

Adrian Câciu, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, a declarat, vineri, că limitarea cash-ului este încă din 1996, atât la persoane fizice, cât şi juridice. Acum doar a fost redus plafonul pe cash de la 10.000 lei la 5.000 lei pentru un singur comerciant.

Citeste si: Anunț pentru pensionarele din țară. Cum arată calendarul pensiilor pentru luna decembrie- kfetele.ro

Citeste si: A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea lor: "Eu nu sunt o femeie rea"- radioimpuls.ro

Citeste si: O profesoară a fost arestată după ce elevul ei i-a întins o capcană. Ce le-a mărturisit acesta polițiștilor- antena3.ro

„La persoane fizice, de exemplu, de la 10.000

lei s-a redus la 5.000 lei pentru un singur comerciant. Practic tu poţi cumpăra de mai mulţi bani, cash, dar de la un singur comerciant doar de 5.000 lei. Dacă vrei să cheltui un milion de lei cash într-o zi, poţi să cheltui dar câte 5.000 lei în fiecare magazin. La 6.000 lei eu cred că se poate introduce şi plata cu cardul. Este o dezbatere care trebuie pusă şi într-o poză. În România, 90% dintre cetăţeni câştigă sub 4.000 lei pe lună. Şi noi vorbim de 5.000 lei, nu pe zi, ci la un singur comerciant.

Mi se pare puţin disproporţionată prezentarea. Oricum legea a fost asumată. Este o legislaţie în vigoare. Evident, orice legislaţie poate fi îmbunătăţită, în cazul în care se arată că există anumite deficienţe, dar la acest moment când discutăm, pentru că dezbaterea este despre oameni, nu despre companii, 90% din populaţie câştigă sub 4.000 lei pe lună. Deci nu văd unde este această inflamare”, a completat Câciu.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si