Printr-un mesaj televizat, Katalin Novák, președinta Ungariei, a anunțat sâmbătă, retragerea de la președinție. Aceasta a ocupat funcția de președinte în 2022.

Președinta Ungariei a demisionat

Demisia liderei de stat a venit la mai bine de o săptămână de controverse, când s-a aflat că aceasta a acordat o grațiere prezidențială în aprilie 2023, unui bărbat condamnat pentru că a ascuns mai multe abuzuri asupra unor copii dintr-un centru administrat de stat.

Citește și: VIDEO- România, la coada clasamentului European în a duce un trai decent. Oamenii spun că nu mai fac față cheltuielilor de zi cu zi

„Am făcut o greșeală... Astăzi este ultima zi în care mă adresez dumneavoastră în calitate de președinte”, a declarat Katalin Novak într-un discurs televizat, potrivit  Reuters.

„Era de înțeles că se aștepta o explicație din partea mea”, a mai adăugat Novák.

Katalin Novack, președinta Ungariei: „Am făcut o greșeală”

„Am făcut o greșeală.(...) În cazul unei greșeli, ca cetățean, te-ai aștepta ca președintele să-și asume responsabilitatea chiar și prin demisie”, a mai spus  președinta.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Dunărea a inundat Budapesta și încă nu a ajuns viitura maximă. Orban: „Ne-am pregătit pentru un nivel al apei de 9 metri”- wowbiz.ro

Astfel, vineri, la Budapesta, au protestat cel puțin 1.000 de persoane care au cerut demisia președintei Ungariei, Katalin Novak, în urma faptei de grațiere la adresa bărbatului condamnat în acest dosar, dar și a lui Judit Varga, fostul ministru al Justiției, care a semnat grațierea.

katalin novak

Katalin Novak, președinta Ungariei, a demisionat

[Sursa foto: Hungary Today]

Înaintea unei vizite oficiale făcute de Papa Francisc în Ungaria în aprilie 2023, Novak a grațiat aproximativ 20 de persoane, printre care și un fost director adjunct al unui cămin de copii, condamnat în 2022 pentru ascunderea faptelor comise de șeful său, directorul căminului.

Directorul a primit 8 ani de închisoare pentru abuzuri comise asupra unor copii, iar adjunctul, grațiat ulterior de Novak, a primit peste 3 ani de închisoare, scrie Antena 3 CNN.

Fapta președintei a fost dezvăluită săptămâna trecută de un site de investigații jurnalistice. Astfel, partidele ungare de opoziție au început protestele pentru demisia lui Katalin Novak.

Cu toate acestea, marți, președinta a declarat că motivația grațierii sale nu este publică, iar orice grațiere este controversată prin natura sa.

Katalin Novak, în vârstă de 46 de ani este la bază avocat, iar pe 10 martie 2022, a fost aleasă prima femeie în funcția de președinte al Ungariei.

Între 2014 și 2020 a ocupat funcția de secretar de stat al Ministerului Familiei și Tineretului.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si