In articol:
- Joe Biden, mesaj direct către cetățenii ruși: Nu căutăm să destabilizăm Rusia
- Un nou dialog între Antony Blinken și Serghei Lavrov.
- Rusia își retrage parțial militarii de la granița cu Ucraina
Președintele SUA Joe Biden a transmis că o invazie rusă a Ucrainei rămâne „clar posibilă”, în ciuda anunțului de la Kremlin privind retragerea parțială a trupelor de la graniță, și a avertizat Moscova cu privire la implicațiile unui atac. Rusia își va
„Dacă Rusia continuă, vom strânge lumea în spatele nostru să se opună agresiunii”, a spus Biden, promițând că SUA și aliații săi sunt gata să impună „sancțiuni puternice” .
Citeste si: Șeful NATO contrazice Rusia: Nu vedem semne de reducere a prezenței militare la granița cu Ucraina
„Dacă Rusia atacă Ucraina în zilele sau săptămânile următoare, costul uman pentru Ucraina va fi imens.
Joe Biden, mesaj direct către cetățenii ruși: Nu căutăm să destabilizăm Rusia
În discursul său de la Casa Albă, președintele Joe Biden le-a spus cetățenilor ruși că SUA și aliații săi nu reprezintă o amenințare pentru ei.
„Statele Unite și NATO nu sunt o amenințare pentru Rusia. Ucraina nu este o amenințare pentru Rusia. Nici SUA, nici NATO nu au rachete în Ucraina. Nu avem nici planuri de a le pune și acolo. Nu țintim poporul Rusiei; nu căutăm să destabilizam Rusia. Pentru cetățenii Rusiei: nu sunteți inamicul nostru. Nu cred că vreţi un război sângeros, distructiv, împotriva Ucrainei", a spus Biden, potrivit CNN.
Citeste si: Daciana Sârbu, prima reacție după ce s-a aflat că a divorțat de Victor Ponta: „Mintea mea e...”- wowbiz.ro
Președintele Joe Biden pare optimist că diplomația va rezolva criza după ce Rusia a propus public să continue discuțiile.
„Ar trebui să dăm diplomației toate șansele de a reuși și cred că există modalități reale de a aborda preocupările noastre de securitate”, a spus Biden.
Rusia a strâns peste 130.000 de militari lângă granița cu Ucraina în ultimele săptămâni, potrivit estimărilor SUA, stârnind temeri din partea oficialilor de informații occidentali și ucraineni că o invazie ar putea fi iminentă. Rusia a anunțat marți mai devreme că unele dintre trupele sale se vor întoarce la bază după finalizarea exercițiilor recente, dar a subliniat că exercițiile militare majore vor continua.
Un nou dialog între Antony Blinken și Serghei Lavrov.
Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a cerut marţi, în cadrul unei noi convorbiri telefonice cu ministrul de externe rus Serghei Lavrov, o ''dezescaladare verificabilă, credibilă şi semnificativă'' la graniţa cu Ucraina, potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat al SUA.
Antony Blinken a subliniat că Statele Unite rămân angajate în favoarea unei căi diplomatice şi "credem că rămâne o posibilitate de a soluţiona criza în mod paşnic'', au transmis oficialii de la Casa Alb[, după o nouă convorbire telefonică între cei doi responsabili.
Citeste si: Vladimir Putin, după întâlnirea cu cancelarul Germaniei: "Nu vrem război"
Antony Blinken a ținut să precizeze că ''Rusia are capacitatea de a lansa o invazie a Ucrainei în orice moment''.
La rândul său, Serghei Lavrov i-a cerut omologului său american Antony Blinken un dialog pragmatic asupra securităţii în Europa.
Rusia își retrage parțial militarii de la granița cu Ucraina
Rusia a anunţat marţi dimineața retragerea unora dintre unităţile militare dislocate la graniţa cu Ucraina şi care au stârnit la Kiev şi în Occident temeri privind o posibilă invazie.
Statele occidentale au salutat un semnal ''pozitiv'' după anunţul privind această retragere parţială. Cu toate acestea, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a indicat în cursul zilei că nu există semnale serioase că Rusia face manevrele de retragere anunțate.
În aceeaşi zi însă, deputaţii ruşi au votat un apel adresat preşedintelui Vladimir Putin de a recunoaşte independenţa celor două republici separatiste proruse din estul Ucrainei, Doneţk şi Lugansk.