Prețul țițeiului scade puternic, după ce Emiratele Arabe Unite, al optulea mare producător de petrol din lume, a anunțat că cere OPEC un acord pentru creșterea producției în țările arabe. Preţurile la petrol au continuat să scadă după ce au apărut informaţii în presă despre un ministru din Irak care spune că ţara este pregătită să crească producţia dacă OPEC o va cere.

Citeste si: Premierul Nicolae Ciucă a dispus începerea de controale ample la stațiile de alimentare cu carburant

Țițeiul Brent a scăzut cu mai mult de 17% (sau 22 dolari), în timpul unei vânzări puternice, înainte de a recupera o parte din el pentru a tranzacționa în scădere cu 17,16 dolari sau 13,4%, la 110,82 dolari pe baril.

Emiratelor Arabe Unite pompează țiței în piață

Ambasadorul Emiratelor Arabe Unite la Washington, Yousef Al Otaiba, a declarat miercuri pentru CNN că țara dorește să crească producția de petrol și va încuraja cartelul Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) să intensifice oferta.

Citeste si: VIDEO- Cozi de sute de metri la benzinării. Sute de șoferi merg să alimenteze

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

„Noi favorizăm creșterile de producție și vom încuraja OPEC să ia în considerare niveluri mai ridicate de producție”, a declarat ambasadorul Yousuf Al Otaiba într-o declarație postată pe Twitter de Ambasada Emiratelor Arabe Unite la Washington.

Citeste si: SUA renunță la importurile de gaz, petrol și cărbune din Rusia. Joe Biden: „Nu acceptăm să finanțăm războiul lui Putin”

Comentariile lui Otaiba au făcut ca prețul petrolului să scadă semnificativ în cursul zilei de miercuri.

Petrolul din Irak, un alt motiv de optimism în piețe

Petrolul Brent a scăzut cu peste 17%, sau 22 de dolari, pentru a atinge un minim al şedinţei la 105,60 dolari. Preţul de referinţă a recuperat o parte din pierderi, tranzacţionându-se în scădere cu 13,29 dolari, sau 10,4%, la 114,69 dolari pe baril. 

„Asta nu este nimic. Probabil că pot aduce pe piață aproximativ 800.000 de barili foarte repede, chiar imediat, aducându-ne mai aproape de înlocuirea aprovizionării rusești”, a mai precizat oficialul, conform Wall-Street.ro.

Preţurile au atins minimele sesiunii după ce comercianţii au citat informaţii din presă potrivit cărora un ministru irakian ar fi afirmat că ţara sa este pregătită să crească producţia dacă OPEC+ îi va cere acest lucru, mai scrie Reuters.

Europa nu e pregătită să renunțe la petrolul și gazele din Rusia

Ministrul francez al tranziţiei ecologice, Barbara Pompili, a afirmat miercuri, la New York, că cele 27 de ţări ale Uniunii Europene nu vor putea impune un embargo complet asupra importurilor lor de hidrocarburi ruseşti, aşa cum au decretat Statele Unite, notează AFP.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

În timp ce Washingtonul şi Londra au decis să-şi oprească importurile de gaz şi petrol ruseşti, UE, mult mai dependentă, nu este pregătită să le urmeze, dar se organizează să reducă cu două treimi anul acesta achiziţiile de gaze de la Moscova.

Barbara Pompili, care a vorbit în numele preşedinţiei franceze a Consiliului UE, în cursul unei vizite la ONU, a confirmat că cei 27 vor lua "măsuri foarte grele, deoarece de acum până la sfârşitul anului trebuie să reuşim să reducem cu două treimi din importurile noastre" de gaz rusesc.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si