Preţurile petrolului au crescut luni cu 2%, pe fondul temerilor legate de aprovizionare, de scăderea dolarului american şi de creşterea ratelor dobânzilor din SUA, transmite Reuters.

Citeste si: PSD cere plafonarea prețurilor la energie

În cazul ţiţeiului Brent, prețul a ajuns la 105,15 dolari pe baril, în timp ce contractele futures pentru ţiţeiul U.S. West Texas Intermediate (WTI) au crescut cu 2 dolari până la 96,70 dolari pe baril.

”Un dolar american mai slab și piețele de acţiuni în creștere susțin petrolul”, a explicat analistul UBS Giovanni Staunovo, citat de News.ro.

Benzina și motorina, ceva mai ieftine în luna iulie

Prețurile la combustibili fac un mic pas înapoi după galopul din ultimele luni. Cele mai recente date ale Consiliului Concurenței arată că benzina s-a ieftinit în România cu 22 de bani pe litru în luna iulie, iar motorina este 15 bani mai ieftină față de ultima zi din iunie.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Aceste prețuri nu includ compensarea de 5 bani la litru pe care o acordă Guvernul. 

În data de 30 iunie, când Guvernul a adoptat Ordonanța privind compensarea prețurilor la carburanți, benzina costa în medie 8.62 lei/litru. După mai bine de trei săptămâni prețul a scăzut la 8.40 lei. 

pret motorina benzina

Prețurile la combustibili, un mic pas înapoi după galopul din ultimele luni

[Sursa foto: Twitter]

Și în cazul motorinei datele de la Consiliul Concurenței arată o scădere de preț de la 9,20 lei până la 9.04

lei/litru. Șoferii plătesc efectiv o sumă și mai mică beneficiind de compensarea acordată de Guvern.

De ce crește prețul petrolului

Contractele futures ale petrolului au fost volatile în ultimele săptămâni, presate de îngrijorarea că creşterea ratelor dobânzilor ar putea limita activitatea economică şi, astfel, ar putea reduce creşterea cererii de combustibil, dar susţinută de oferta strânsă, mai ales după invadarea Ucrainei de către Rusia şi sancţiunile occidentale împotriva Moscovei.

”Economiile SUA şi cele europene încetinesc, iar Rezerva Federală urmează să majoreze din nou ratele dobânzilor în această săptămână, traderii rămân foarte precauţi”, a declarat Dennis Kissler, vicepreşedinte senior pentru tranzacţionare la BOK Financial.

Oficialii Fed au indicat că banca centrală a SUA va majora probabil dobânzile cu 0,75 de puncte procentuale, la întâlnirea sa din 26-27 iulie.

China, a doua cea mai mare economie din lume, a ratat cu puţin o contracţie în trimestrul al doilea, în creştere cu doar 0,4% de la an la an.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si