Prețurile globale ale petrolului au scăzut marți cu cel mai mare nivel din ultimele săptămâni, pe fondul semnelor tot mai clare de recesiune în cea mai mare economie a lumii, informează CNBC.

Citeste si: Companiile din România ar putea primi gazul cu porția. Ce se va întâmpla cu consumatorii casnici

Veștile privind ieftinirea țițeiului atât pe piața americană, cât și la nivel global, nu sunt atât de bune, ele fiind în conexiune directă cu temerile privind o recesiune a economiei SUA, cu efecte în lanț și

pe piața europeană. 

Prăbușire sub pragul de 100 de dolari pe baril

Petrolul american West Texas Intermediate (WTI), cu livrare în august, a scăzut cu 8,48%, la 99,24 dolari, coborând sub 100 de dolari pe baril.

O situație similară, cu prețurile coborând sub 100 de doalri per baril, nu s-a mai înregistrat din 11 mai, cu aproape 2 luni în urmă.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Potrivit unui studiu al Rezervei Federale din San Francisco, un declin susținut al randamentului din piața petrolului a precedat toate cele nouă recesiuni pe care le-a suferit economia SUA din 1955, făcându-l un barometru extrem de precis al sentimentului piețelor financiare.

Țițeiul Brent de referință internațională a scăzut cu 9,45%, sau 10,73 dolari, până la 102,77 USD pe baril.

pretul petrolului

Dacă trendul de ietinire a petrolului continuă, s-ar putea ca prețurile la motorină și benzină să scadă și în România

[Sursa foto: Pixabay]

Scenariu sumbru sau optimist?

În condițiile în care petrolul a coborât sub acest important "prag psihologic", analiștii economici nu exclud posibilitatea ca prețurile să scadă până la următorul nivel, de 85 de dolari pe baril.

Într-un scenariu de recesiune, analiștii Citi Bank prevăd chiar o scădere a prețului petrolului la 65 de dolari pe baril până la sfârșitul anului, iar apoi la 45 de dolari dacă Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (Opec+) nu intervine.

Rămâne de văzut în ce măsură prețurile la carburanți vor urmări trendul de scădere a prețului la petrol și când ar putea să simtă și șoferii din România o ieftinire la pompă. 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si