UPDATE. Guvernul a aprobat vineri Ordonanţa de Urgenţă privind plafonarea preţurilor la energie electrică şi gaze timp de un an, atât pentru consumatorii casnici, cât şi pentru cei industrial. După ședința de guvern, premierul Nicolae Ciucă a prezentat principalele prevederi:

Potrivit proiectului de OUG, s-a avut în vedere plafonarea preţurilor finale facturate la energie electrică pentru clienţii casnici vulnerabili sau care se pot regăsi într-o situaţie de sărăcie energetică.

Citeste si: Statele UE vor asigura refacerea rapidă a rezervelor de gaze naturale pentru iarna viitoare

"Am promis protejarea cetăţenilor, a locurilor de muncă şi, desigur, protejarea economiei. Astfel, în cadrul ordonanţei de urgenţă, am stabilit următoarele: pentru consumatorii casnici care consumă până în într-o 100 de kWh preţul va fi 0,68 de lei, măsură de care vor beneficia 3,5 milioane de gospodării. Pentru cei care consumă între 100 şi 300 de kWh preţul va fi de 0,80 lei, iar de această măsură vor beneficia aproximativ 4,5 milioane de gospodării", a declarat Nicolae Ciucă de la Palatul Victoria.

Plafonarea prețurilor la energie se va face pe două tranşe de consum, pe baza consumului mediu lunar realizat în anul 2021, şi a preţurilor finale la gazele naturale.

Ministrul Energiei, mesaj după adoptarea prețurilor plafonate la energie

Anunțul privind adoptarea Ordonanţei de Urgenţă cu plafonarea preţurilor la energie electrică şi gaze timp de un an a fost făcut de ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Citeste si: VIDEO| După ce prețurile la combustibil au crescut ameţitor, românii din vestul țării au găsit soluția să iasă mai rentabil: alimentează din Ungaria

"Românii vor avea parte de susţinerea Guvernului pentru plata facturilor la energie pentru încă un an de zile! De noile măsuri, care intră în vigoare de la 1 aprilie, la energie electrică beneficiază 8 milioane de gospodării, iar la gaze naturale toate gospodăriile racordate, indiferent de consum! Alături de prim-ministrul Nicolae Ciucă şi colegii din Guvern am aprobat Ordonanţa de urgenţă privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022- 31 martie 2023", a scris pe Facebook Virgil Popescu.

Proiectul de OUG pe energie, efecte până la 1 aprilie 2023

Producătorii de gaze naturale vor fi obligaţi să vândă la un preţ stabilit de Guvern cantităţile de gaze rezultate din activitatea de producţie internă curentă către furnizorii clienţilor casnici şi ai producătorilor de energie termică sau direct către aceştia, potrivit proiectului de OUG publicat joi seară.

Citeste si: Prețurile cresc, pensiile încă nu

Furnizorii de energie care nu vor respecta prețurile plafonate din noua lege vor fi sancţionați cu amendă cuprinsă între 1 şi 5% din cifra de afaceri anuală, din anul financiar anterior sancţionării.

Citeste si: Ce conține noua schemă de ajutor pentru facturile românilor la curent și gaze. Anunțul făcut de premierul Nicolae Ciucă

Dacă contravenientul este persoană juridică nou-înfiinţată, care nu a înregistrat cifra de afaceri în anul anterior sancţionării, acesta va fi sancţionat cu amenda contravenţională de la 100.000 lei la 1.000.000 lei.

Prețuri plafonate la energia electrică

Pentru consumul realizat în perioada 1 aprilie 2022- 31 martie 2023, preţul final facturat de către furnizorii de energie electrică este de:

- maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar este mai mic sau egal cu 100 KWh,

- de maximum 0,8 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar este cuprins între 100 kWh şi 300 KWh inclusiv

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

- şi de maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor noncasnici.

Furnizorii de energie care nu vor respecta prețurile plafonate din noua lege vor fi sancţionați cu amenzi drastice

[Sursa foto: Guvernul României]

Care va fi prețul plătit la gazele naturale

Pentru consumul realizat în perioada 1 aprilie 2022- 31 martie 2023, preţul final facturat de către furnizorii de gaze naturale este de:

- maximum 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici

- şi maximum 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor noncasnici al căror consum anual de gaze naturale realizat în anul 2021 la locul de consum este de cel mult 50.000 MWh.

Citeste si: Cât de mult depinde România de Rusia? Ce resurse importăm de la ruși și putem lua din alta parte


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si