Uniunea Europeană ar trebui să introducă o plafonare temporară a preţului la gazele naturale până când va putea fi adoptat un nou index al preţurilor, a declarat miercuri, în Parlamentul European, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Citeste si: Comisia Europeană se pregăteşte pentru întreruperea electricității

"Introducerea unei plafonări generale a preţului la gaz este o soluţie temporară până când vom dezvolta un nou index al preţurilor în UE care să asigure o mai bună funcţionare a pieţei, iar Comisia a început să lucreze deja la asta", a

explicat șefa Comisiei Europene.

Von der Leyen a mai afirmat că va detalia într-o scrisoare adresată liderilor din UE, care se reunesc de joi la Praga, faptul că UE ar trebui să introducă un sistem comun de achiziţie a energiei, potrivit Agerpres.

Guvernul României, decizie privind prețul la lemnele de foc

Guvernul va plafona la 400 lei preţul pe metrul cub de lemne de foc, a anunţat, miercuri, premierul Nicolae Ciucă, care a menţionat că această măsură este aşteptată de milioane de români.

"Astăzi Guvernul va adopta decizia de plafonare a preţurilor la lemnele de foc. Este o decizie aşteptată de peste trei milioane de oameni. De fapt, sunt trei milioane de gospodării care folosesc lemnul de foc", a afirmat premierul, la începutul şedinţei Cabinetului.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: S-au trezit cu un liliac în dormitor și apoi le-a murit copilul- antena3.ro

Citeste si: Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident- wowbiz.ro

Potrivit acestuia, toţi românii trebuie să treacă cu bine iarna care vine.

Șeful Guvernului a amintit de sistemul de măsuri avut în vedere de Executiv care să-i sprijine ajute pe toți românii "să treacă cu bine de iarna care vine". 

"În acest sens, vom decide ca preţul la lemnul de foc să fie plafonat la 400 lei pe metrul cub, la 1.500 lei pe tonă la brichetele de lemn şi la 2.000 lei la peleţi. Preţurile includ TVA.(...) Este o măsură pe care am discutat-o, o aprobăm astăzi în Guvern, astfel încât să avem un sistem de măsuri care să sprijine pe toţi românii să treacă cu bine iarna care vine", a adăugat prim-ministrul.

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Pizza care ii poarta numele, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, a subliniat că este nevoie de această măsură de protecţie pentru cetăţeni, la fel ca în cazul energiei electrice şi gazelor naturale.

"Pe piaţa lemnului de foc, în urma evoluţiilor din piaţa internaţională, se văd, se resimt efectele creşterilor de preţ, motiv pentru care, la fel ca la energia electrică şi la fel ca la gazele naturale, este nevoie de o măsură de protecţie pentru cetăţeni. Ceea ce propunem astăzi este o plafonare a preţului la lemnul de foc şi derivatele din lemnul de foc, respectiv pentru două produse care se folosesc pentru încălzirea locuinţelor", a explicat ministrul. 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si