Cu toate că ne aflăm în cea mai grea perioadă din punct de vedere economic din ultimii 13 ani, încă sunt români care își cumpără apartamente. În această situație este Bogdan. El și-a cumpărat un aparatament care va fi finalizat anul viitor și în tot acest proces a observat și creșterile de prețuri din ultimul an.
Creșteri la prețurile apartamentelor
"Un apartament cu două camere era 60-70.000,
iar acum a ajuns să fie chiar și 90.000."
Bogdan a ales să cumpere apartamentul printr-un credit.
Citeste si: Vladimir Putin a acceptat invitația la summitul G20, în Bali. La eveniment a fost invitat şi Zelenski
"Am dat un avans din economii, iar restul prin credit. Cum ți se par dobânzile? Nu am fost atent pentru că abia la anul este finalizat, dar bănuiesc că sunt în creștere."
Și Sorin a cumpărat recent un apartament, acesta a simțit pe propria piele scumpirile la imobiliare:
"Era 65.000, iar acum 72.000 în cazul meu cu banii jos."
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citeste si: Câți bani pierde România din PNRR. Boloș explică de ce s-a blocat cererea 3 de plată: „CE a suspendat azi 400 de milioane de euro”- antena3.ro
Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro
Citeste si: UE ar putea scuti Ucraina de plata taxelor vamale timp de un an. Propunerea Comisiei trebuie aprobată de Parlamentul European
Din cauza scumpirilor a fost nevoit să facă mici compromisuri.
Cererea pentru credite imobiliare a scăzut
Piața de imobiliare a resimțit pentru prima dată în ultimii 10 ani o încetinire a ritmului de vânzare.
Un motiv pentru încetinire este cererea redusă pentru creditele bancare.
Citeste si: Anunț pentru șoferii din România: mai au două săptămâni la dispoziţie pentru a-și reînnoi RCA-ul
Silvian Trandafir, reporter Kanal D: "Cererea pentru creditele ipotecare sau imobiliare a scăzut de la începutul războiului cu 30-50%. Băncile încă sunt dispuse să ofere astfel de credite, însă românii se gândesc de două ori din cauza dobânzilor foarte mari din acest moment."
Specialiștii le recomandă oamenilor care doresc să achiziționeze un apartament în această perioadă să fie foarte atenți la condițiile contractuale și în același să analizeze bine bugetul personal în funcție de perspectivele economice din următorii ani. Dezvoltatorii deja observă o schimbare în privința clienților.
Citeste si: Ajutoare de la stat pentru fermieri. Care este termenul limită de depunere a cererilor
Ramona Ganes, reprezentant dezvoltator imobiliar: "Dacă înainte termenul era unul redus, timpul în care se hotăra clientul era mai scurt, acum timpul în care se hotărăște să facă achiziția este unul mai lung."
Prețurile aparatamentelor în marile orașe au crescut în ultimul an cu peste 15-20%. Motivul principal fiind scumpirile materialelor de construcții.
Materialul complet îl puteți urmări în cadrul jurnalului Știrile Kanal D de la ora 19:00.