Preţurile petrolului au scăzut la cele mai reduse niveluri
Preţurile petrolului au scăzut joi la cele mai reduse niveluri de la jumătatea anului 2017, după ce Rusia a respins propunerea OPEC de tăiere mai accentuată a producţiei pentru stabilizarea preţurilor, pe fondul epidemiei de coronavirus care încetineşte economia mondială şi afectează cererea de energie, transmite Reuters.
După trei ani de cooperare între Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi Rusia, Moscova a refuzat să suporte o scădere mai mare a producţiei de petrol pentru a reduce oferta excedentară şi a susţine preţurile care au scăzut de la declanşarea epidemiei de coronavirus.
OPEC a răspuns prin eliminarea tuturor limitelor impuse propriei sale producţii de petrol.
Preţurile petrolului au scăzut la cele mai reduse niveluri
”Acesta ar putea fi sfârşitul alianţei dintre OPEC şi Rusia. Pentru prima oară în ultimii ani, la sfârşitul lunii martie nu va exista o cotă pentru producătorii din OPEC”, a declarat Phil Flynn, analist la firma Price Futures Group din Chicago.
Diviziunile dintre OPEC şi Rusia readuc în memorie prăbuşirea preţurilor petrolului din 2014, când Arabia Saudită şi Rusia s-au luptat pentru cota de piaţă cu producătorii de la exploatările de şist din Statele Unite, care nu au participat niciodată la acordurile
de limitare a producţiei.
Contractele futures pentru petrolul Brent au scăzut cu 4,08 dolari, respectiv cu 8,2%, la 45,91 dolari pe baril, în timp ce contractele pentru petrolul american WTI au coborât cu 3,8 dolari, sau cu 8,3%, la 42,10 dolari pe baril.
Pe parcursul tranzacţiilor, preţul petrolului Brent a scăzut până la 45,28 dolari pe baril, cel mai redus nivel atins după iunie 2017, în timp ce cotaţia petrolului WTI a coborât la 41,77 dolari pe baril, nivel minum după august 2016.
Atât petrolul Brent cât şi petrolul WTI sunt pe cale să înregistreze cel mai mare declin procentual zilnic din 2015, fiind în scădere cu peste 30% în acest an.
Diferenţa dintre preţul petrolului Brent şi cel al petrolului WTI a scăzut cu peste 40% în ultimele două săptămâni, la numai 3,28 de dolari pe baril, fiind cea mai scăzută după martie 2018.
Numărul persoanelor infectate cu coronavirus la nivel mondial a depăşit 100.000, pe măsură ce epidemia s-a extins în mai multe ţări, iar impactul economic s-a agravat. Districtele de afaceri au început să se golească, iar pieţele de acţiuni au scăzut.
OPEC a insistat pentru o reducere suplimentară de 1,5 milioane de barili de petrol pe zi, până la sfârşitul anului 2020.
Statele din afara OPEC ar fi urmat să contribuie cu 500.000 de barili de petrol pe zi la reducerea suplimentară a livrărilor, potrivit miniştrilor OPEC.
Noul acord ar fi adus reducerea totală a producţiei la 3,6 milioane de varili de petrol pe zi, respectiv circa 3,6% din oferta globală.
”Acordul este mort”, a spus o sursă din OPEC. Un comunicat al OPEC+ nu a făcut nicio referire la reducerea producţiei.
O sursă a declarat pentru Reuters că OPEC+ va organiza o întâlnire a unei comisii tehnice pe 18 martie.
Analiştii se aşteaptă ca organizaţia să se folosească de întâlnire pentru a stabili următoarea mişcare.